« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ZORAN MILANOVIĆ

Vladini motivi za izmjene ZOR-a su politički nasilni

Predsjednik SDP-a najavio je da će idućih dana potpisati peticiju kojom sindikati traže raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Zoran Milanović

,

Zakon o radu

"Inicijativu ću podržati, potpisat ću peticiju u idućih nekoliko dana i neću bježati od toga", rekao je Milanović novinarima u Saboru te dodao da smatra da je referendum ostvariv jer su ljudi za nj zainteresirani. 

Uvjeren je, međutim, da su odlukom o nastavku pregovora s vladom sindikati "doveli u zbunjujući položaj građane koji im trebaju dati potpise, jer nije jasno pregovara li se s vladom ili ne pregovara". "Obzirom da pregovori još traju, bilo bi mudrije i politički efikasnije da se skupljanje potpisa odgodilo za tjedan dana, a ako vlada i dalje bude uporna da ukine pojedine odredbe ZOR-a, onda započeti skupljanje potpisa u sljedeća dva tjedna. Ovako se, bojim se, šalje zbunjujuća poruka", rekao je Milanović.

Vladu je optužio da joj motivi za izmjene ZOR-a "nisu načelni nego politički nasilni". "Radno zakonodavstvo je područje političkog i društvenog djelovanja u kojem se nakon dugog pregovaranja zakon donosi na kraju. Kad se želite obračunati s lopovima, korumpiranima i kriminalcima zakon donosite na početku i provodite ga, stvarate pravni okvir. Ovaj zakon donosite na kraju i kad ga jednom donesete, on je uporišna točka delikatne arhitekture, rekao je Milanović.

Ocijenio je i da vlada ne bi smjela isticati nemogućnost ispunjavanja nerealnih obećanja kao razlog izmjene ZOR-a."Ne možete reći da ćete nešto promijeniti jer ne možete ispuniti nerealna obećanja koja ste neodgovorno dali prije dvije ili tri godine. Odgovorno pregovaraj", poručio je Milanović.

Suglasan je da bi trebalo sniziti prag za raspisivanje referenduma na zahtjev građana, a najavio je da će amandmanom na ustavne promjene SDP zatražiti da se utvrdi da se referendum raspisuje na zahtjev pet, umjesto sadašnjih deset posto birača.Umjesto 450.000, za pokretanje referenduma po tome bi bili dovoljni potpisi 220.000 birača, a Milanović je uvjeren da će i HDZ pristati na takvu formulaciju. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 16:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh