« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
dubrovačka mafija

Podignute optužnice zbog zloporaba u 'Vrtovima Sunca'

Dvojicu dubrovačkih sudaca tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, a trojicu poduzetnika za poticanje te zloporabe

(Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

USKOK

,

Antun Kralj

,

Ivo Besjedica

,

Pero Miloglav

,

Pero Vićan

,

Antoan Kralj

,

Dubrovačko primorje

,

Vrtovi Sunca

Protiv bivših predsjednika Općinskoga i Županijskog suda u Dubrovniku Ive Besjedice i Pere Miloglava, te trojice dubrovačkih poduzetnika Pere Vićana i Antuna i Antoana Kralja, USKOK je podigao optužnicu zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca" u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

Dvojicu bivših visokih dubrovačkih sudačkih dužnosnika Besjedicu i Miloglava tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, a ostalu trojicu optuženika za poticanje na te zloporabe.

Optužnica, podignuta nakon gotovo jednogodišnje istrage, tereti Besjedicu da je kao zemljišnoknjižni sudac na Vićanov zahtjev u kolovozu 1998. u korist njegove tvrtke "Dubrovačko primorje" upisao pravo vlasništva na svim nekretninama kojima se tvrtka koristila prije pretvorbe iako je znao da u postupku pretvorbe nekretnine nisu procijenjene u vrijednost društvenog kapitala.

Besjedica je, tvrde u USKOK-u, to učinio iako je imao rješenje Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) iz 1996. iz kojega je jasno vidljivo da je u pretvorbi u vrijednost društvenog kapitala procijenjeno samo 62.500 metara četvornih zemljišta. Unatoč tome, on je Vićanovoj tvrtki omogućio raspolaganje sa 151.000 metara četvornih neprocijenjenog zemljišta i tako mu na štetu Fonda nezakonito pribavio gotovo 137 milijuna kuna.

Besjedica i Miloglav optuženi su da su 2007. na poticaj vlasnika građevinske tvrtke "Konel" Antuna i njegova sina Antoana Kralja zloporabili položaj, i to tako da je Besjedica u listopadu donio rješenje kojim je odbio prijedlog HPF-a radi zabilježbe spora na nekretninama poznatim kao "Vrtovi Sunca" u Orašcu.

O toj je odluci ovisila realizacija kredita trgovačkom društvu "Dubrovački vrtovi Sunca" i plaćanje 12 milijuna kuna tvrtki "Konel" za radove obavljene u "Vrtovima Sunca".

Pošto je spis zbog žalbe HFP-a dostavljen Županijskome sudu u Dubrovniku, Besjedica je od suca kojem je spis dodijeljen tražio hitno rješavanje. Sud je donio odluku kojom je onemogućeno brisanje plomba vezanih uz zabilježbu spora, a Besjedica je vlasnike "Konela" povezao s tadašnjim predsjednikom Županijskoga suda Miloglavom, koji se u jednom restoranu s jednim od njih dogovorio da će poduzeti potrebno kako bi se navedena odluka promijenila.

Istog dana kada je zaprimio tu odluku Besjedica je naredio njezinu provedbu u zemljišnim knjigama i izradu zemljišno-knjižnog izvatka koji je predao vlasnicima "Konela". Nakon toga "Dubrovački vrtovi Sunca" realizirali su hipotekarni kredit od 120 milijuna eura, a zatim je "Konel" naplatio svoje tražbine od 12 milijuna kuna.

Inače, Antuna i Antoana Kralja USKOK je u srpnju prošle godine optužio zajedno s bivšim pomoćnikom predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ivom Žeravicom u tzv. slučaju "Pet zvjezdica". Tereti ih se da su od vlasnika dubrovačkog hotela "Bellevuea" Gorana Štroka tražili 440 tisuća eura mita kako bi mu pribavili uporabne dozvole. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 18:15:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh