« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
KUD IVO, TUD I JA

Podignuta i druga optužnica protiv Sanadera

Istraga za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih postupaka protiv bivšeg premijera

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

INA

,

MOL

,

afera Hypo

Nakon opružnice za ratno profiterstvo u aferi Hypo, USKOK je podnio i drugu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, u kojoj ga se tereti da je primio 10 milijuna eura mita od predsjednika MOL-a da Mađarima prepusti upravljačka prava u INA-i, piše Hina.

Uz Sanadera, koji je po USKOK-ovim tvrdnjama primio mito kako bi zlouporabio premijerski položaj i MOL-u prepustio upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom, te Hernadija, u ovoj je aferi do nedavno bio osumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec. No, USKOK je odustao od njegova kaznenog progona jer u istrazi nije pronašao dokaze da bi Polančec pomogao Sanaderu u zlouporabi položaja.

Prije podizanja optužnice Državno odvjetništvo nije uspjelo dobiti iskaz osumnjičenog Hernadija, iako su ga zatražili od mađarskih kolega. Prema pisanju medija u obrazloženju odbijenice je navedeno da bi prenošenje traženih podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske. Dvadesetak dana kasnije, navodno je postignut dogovor da se kazneni progon Hernadija prepusti Mađarskoj.

Istraga za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih postupaka protiv bivšeg premijera, pokrenuta sredinom lipnja ove godine.

O odnosima Ine i MOL-a Sanader je u listopadu prošle godine, više od šest mjeseci prije pokretanja istrage, govorio i pred saborskim istražnim povjerenstvom osnovanim zbog utvrđivanja činjenica o privatizaciji hrvatske naftne kompanije. Ističući da je sve radio za boljitak Hrvatske svojim je bivšim kolegama iz vladajuće stranke poručio da "tko pod drugim jamu kopa, sam pada u nju".

Po riječima njegovih odvjetnika sve je optužbe odbacio i kada su ga krajem kolovoza USKOK-ovi istražitelji o tome ispitali u remetinečkom zatvoru gdje se nalazi od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. I tada je ponovio da su o detaljima spornog ugovora bili upoznati svi članovi vlade, koalicijski partneri te tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Obrana je tada ustvrdila i da je cijeli slučaj pokrenut samo na temelju iskaza vlasnika Diokija Roberta Ježića preko čijih je tvrtki u Švicarskoj Sanaderu navodno isplaćena polovina iznosa mita. Sanaderovi odvjetnici ustvrdili su da je Ježić tereteći bivšeg premijera želio "kupiti" bolju poziciju u drugim postupcima pokrenutima protiv njega.

23.09.2011. 11:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh