« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
66. ZASJEDANJE SKUPŠTINE

Ivo Josipović govorio pred Općom skupštinom UN-a

Predsjednik se u govoru dotaknuo problema u regiji, ali i onih zbog kojih glave razbijaju i svjetski čelnici, poput odnosa Izraela i Palestine te reforme Vijeća sigurnosti

Fotografija vijesti
Više o

Opća skupština UN-a

,

Ujedinjeni narodi

,

Ivo Josipović

Republika Hrvatska u svega je dva desetljeća od nekadašnje države koja prima međunarodnu pomoć došla do toga da pruža drugim državama svoju pomoć, a to će nastaviti raditi i u budućnosti, kroz angažman u mirovnim misijama UN-a, rekao je jučer Ivo Josipović u govoru pred Općom skupštinom UN-a, prenosi Hina.

Tema rasprave na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a je bila uloga posredovanja u rješavanju sporova mirnim putem. Predsjednik Josipović naglasio je u svom govoru da u zemljama koje izlaze iz sukoba mir mora biti ojačan i učvršćen ali da bez pravde napori da se osigura prava pomirba i trajan mir ne mogu biti čvrsto ukorijenjeni.

On je rekao da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i da visoko cijeni naslijeđe tog suda posebno u njegovom doprinosu međunarodnom pravosuđu i pomirbi, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz slabosti ICTY-a.

Predsjednik Josipović je istaknuo da Hrvatska kao članica NATO-a i buduća članica EU-a želi da područje jugoistočne Europe postane regija sigurnosti, stabilnosti i razvoja. On je rekao da će Hrvatska nakon ulaska u EU zagovarati daljnje širenje Unije te da bilateralna pitanja neće koristiti kao uvjet za napredovanje drugih zemalja u procesu približavanja EU.

Naglasio je da Hrvatska nastavlja promicati ljudska prava te da posebnu pozornost poklanja ukidanju smrtne kazne, jednakopravnosti spolova i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Govoreći o sigurnosnim izazovima u svijetu hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska podupire vrijednosti i ciljeve UN-ove globalne protuterorističke strategije, napominjući da se i pri suočavanju s najvećim prijetnjama treba osigurati poštovanje temeljnih ljudskih prava i sloboda.

On je ocijenio da su najnovija politička gibanja u arapskom svijetu ukorijenjena u legitimnim težnjama naroda za poboljšanjem ekonomskih prilika i povećanjem sudjelovanja u političkom životu. Izrazio je spremnost Hrvatske da pomogne narodu Libije obnovi države po završetku sukoba.

Ponovio je ranije iznesen stav da je potrebno što prije početi pregovore izraelske i palestinske strane kako bi se postiglo rješenje koje bi rezultiralo međusobnim priznanjem dviju država.

Josipović je naglasio potrebu reforme Vijeća sigurnosti UN-a i najavio da će Hrvatska aktivno doprinositi pripremama za konferenciju UN-a na visokoj razini o održivom razvoju koja bi se trebala održati 2012. godine.

23.09.2011. 08:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh