« Film
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DUGOMETRAŽNI SPEKTAKL

Počinje snimanje Žajine glazbene komedije "Duh babe Ilonke"

"Iako je film komedija i namjera mu je da se gledatelji dobro zabave, on je i socijalno angažiran", izjavio redatelj Tomislav Žaja

Sabina Ajrula u ulozi baba Ilonke
Sabina Ajrula u ulozi baba Ilonke (Zoran Mikinčić/Duhbebeilonke.com)
Više o

Tomislav Žaja

,

film Duh Babe Ilonke

,

snimanje

,

Irena Krčelić

Snimanje dugometražnog igranog filma "Duh babe Ilonke" Tomislava Žaje, po scenariju Irene Krčelić, počinje 28. prosinca u Zagrebu. "Duh babe Ilonke" glazbena je komedija s elementima fantastike o životu jedne neobične obitelji iz perspektive desetogodišnjakinje. Priča je to o Manuši, jedinici iz urbane romske obitelji, čija majka radi u tvornici žarulja, otac svira trubu u pogrebnom orkestru, a baba Ilonka glasovita je kvartovska vračara koja susjedima nepogrešivo pogađa sudbinu. Kada baba Ilonka jednog jutra sama sebi otvori "kartu smrti" i umre, za obitelj slijede mnogi neobični i neugodni događaji.

"Iako je film komedija i namjera mu je da se gledatelji dobro zabave, on je i socijalno angažiran, trebao bi educirati roditelje i djecu te ih potaknuti da prihvate druge i drugačije od sebe i zaborave na predrasude", rekao je danas redatelj Tomislav Žaja. Glumačka i tehnička ekipa je iz Hrvatske, Makedonije, Austrije i Slovenije, a ima stotinjak ljudi, među kojima su koreografi, plesači, pjevači i stručnjaci za vizualne efekte. Žaja napominje kako se posebna pozornost daje radu s djecom glumcima, ali i sa životinjama, s obzirom da u filmu glume tri tvora, a pojavljuje se, među ostalim, i jedan konj.

"Riječ je o iznimno zahtjevnom projektu koji smo pripremali četiri godine, namučili smo se da ga financijski zatvorimo, a budžet mu je oko devet milijuna kuna", izjavio je redatelj, najavivši da će se film sihronizirati na njemački te, za početak, distribuirati u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ta prva hrvatsko-makedonsko-austrijska koprodukciji dječjeg igranog filma snimat će se na lokacijama u Zagrebu, Skopju i Beču do 7. veljače. Film će se predstaviti iduće godine na Berlinskom filmskom festivalu, premijera se očekuje na festivalu u Puli, a postoji mogućnost da se pretpremijerno prikaže na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.

Glavne uloge u filmu pripale su Selmi Ibrahimi, kojoj je to prvo pojavljivanje na filmu te Marinu Armanu Grbinu. Uz njih glume, među ostalima, Rakan Rushaidat, Aleksandra Balmazović, Sabina Ajrula, Krunoslav Šarić i Vesna Pernarčić. Producent je Boris Dmitrović (zagrebački "Formula film"), koproducenti Zoran Ristevski (Geyzer Film Production) i Knut Ogris (Knut Ogris Films), a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Zagreba te OFI-a, ORF-FFA i FISA-e, Makedonskog Filmskog fonda, i uz potporu Eurimagesa. Direktor fotografije je Mario Delić, a skladatelji filmske glazbe Vjeran Šalamon i Goran Trajkovski. (hina/metro-portal)

27.12.2010. 18:11:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh