« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
NAPOKON

Počinje restauracija Notre-Dame

Završeno je učvršćivanje katedrale Notre-Dame, čime je omogućen početak restauracije na katedrali dvije godine nakon što je požar uništio potkrovlje te uzrokovao pad tornja kroz svod

Cilj je da bude kao što je bila...
Cilj je da bude kao što je bila... (Arhiva)
Više o

Notre Dame

Nedugo nakon požara u travnju 2019. godine predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će katedrala - koja datira iz 12. stoljeća - biti potpuno obnovljena te poslije obećao da će je vjernicima otvoriti do 2024. godine, kada Francuska bude domaćin Olimpijskih igara.

Posljednja faza učvršćivanja strukture uključivala je jačanje svodova divovskim drvenim okvirima u obliku luka, rekla je državna agencija koja predvodi radove, dodavši da radovi teku u skladu s Macronovim planom otvaranja.

Prethodni dizajn katedrale će biti obnovljen, uključujući 96-metarski toranj koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih i za koji je odabrano novo drvo.

Restauracijski radovi trebali bi početi u mjesecima nakon natječaja. Ovaj mjesec počet će proces čišćenja unutarnjih zidova i poda katedrale, priopćila je agencija.

Požar na katedrali Notre-Dame izazvao je šok u Francuskoj i diljem svijeta. Uplakani Francuzi i zapanjeni turisti promatrali su u nevjerici kako plameni jezici gutaju katedralu, koja je obilježje samog centra Pariza. 

20.09.2021. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh