« Život
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
zzzzzzzzzzzzz...

Počinje rat protiv tigrastog komarca

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije kreće u borbu protiv komarca koji se prvi put u Hrvatskoj pojavio 2004.

(www.wikipedia.org)
Više o

komarci

,

tigrasti komarac

,

zaprašivanje

,

suzbijanje komaraca

Suzbijanje najezde tigrastog komarca važno je zato što ta vrsta može prenositi više vrsta bolesti, uglavnom tropskih, rekao je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku epidemiolog Željko Huljev u povodu javnozdravstvene akcije upoznavanja stanovništva s načinom suzbijanja tih komaraca.

Anita Petković, sanitarna inženjerka u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, rekla je kako će se stručni nadzor tigrastog komarca uz pomoć pozicijskih klopki obavljati u više faza kako bi se utvrdio utjecaj na populacije drugih vrsta komaraca. Po njezinim riječima, prvi rezultati nadzora bit će poznati do kraja godine.

Stručnjaci upozoravaju da je oko 70 posto legala tigrastih komaraca na privatnim posjedima, za čija tretiranja nisu ovlaštene službe za suzbijanje komaraca, pa je potrebno redovito prazniti sve posude s vodom na okućnicama i privatnim posjedima u kojima se komarac lako razmnožava.

Na području Šibensko-kninske županije tigrasti komarac zabilježen je prvi put 2006., a u Hrvatskoj se ta vrsta prvi put pojavila u Zagrebu 2004.

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije zajedno s osječkim Sveučilištem ove će godine na području cijele županije provoditi stručni nadzor rasprostranjenosti tigrastog komarca, koji se dosad provodio samo na pojedinim područjima.

Ta vrsta komarca, među ostalim, nadzire se i na području Istarske, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.

Tigrasti komarac je tropska i subtropska vrsta koja se iz jugoistočne Azije širi od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća, a riječ je o izrazito agresivnoj i danju aktivnoj vrsti, nakon čijeg je uboda reakcija snažnija nego nekon uboda domaćih vrsta.

Kako bi stanovništvo upoznao s posljedicama uboda tigrastog komarca, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u suradnji s jedinicama lokalne samouprave tiskao je letak koji se već počeo dijeliti. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 13:24:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh