« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MINISTARSTVO KULTURE

Počinje javna rasprava o Nacrtu prijedloga zakona o HRT-u

Novi zakon o HRT-u donosi se jer ga je potrebno uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije u 8. pregovaračkom poglavlju Zaštiti tržišnog natjecanja

(Arhiva)
Više o

Ministarstvo kulture

,

zakon HRT

Ministarstvo kulture izvijestilo je u ponedjeljak da danom objave Nacrta prijedloga zakona o HRT-u na mrežnim stranicama tog ministarstva počinje javna rasprava koja će trajati 30 dana.

Ministarstvo poziva sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu, da pošalju svoje komentare na tekst Nacrta zakona, posebice u vezi s pitanjima o kojima radna skupina nije postigla konsenzus.

Novi zakon o HRT-u donosi se jer ga je potrebno uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije u 8. pregovaračkom poglavlju Zaštiti tržišnog natjecanja.

Ministarstvo ističe da je HRT-u kao javnoj televiziji koja prima pristojbu povjerena obveza ispunjavanja javnih usluga koje država mora jasno odrediti te u tom smislu Nacrt prijedloga zakona sadržava preciznije definicije javne usluge.

Uvodi se i ugovor koji bi potpisivali HRT i Vlada RH, a koji bi precizno definirao opseg i potrebna financijska sredstva za ostvarenje zadanih ugovornih obveza na razdoblje od pet godina. Ugovor bi, uz ostalo, definirao i visinu državne potpore (pristojbe) za to razdoblje.

Novina je uvođenje nadzornog odbora radi potrebe preciznog definiranja odnosa dvaju tijela nadzora - Programskog vijeća i nadzornog odbora.

Novim zakonom treba se riješiti pitanje dvostrukog financiranja HRT-a, onog na osnovi pristojbe i komercijalnih aktivnosti (oglašavanje i dr.).S tim u svezi na javnu raspravu stavlja se prijedlog koji uključuje drugačiji način izbora članova Programskog vijeća, alternative za način izbora (i broj) članova nadzornog odbora te se predlaže raspodjela ovlasti između tih dvaju tijela tako što bi nadzorni odbor u prvome redu nadzirao financijsko poslovanje, a Programsko vijeće ispunjavanje programskih zadaća i nadzor nad provedbom ugovora. Nadzorni odbor birao bi glavnog ravnatelja (uz mišljenje Programskog vijeća), a Programsko vijeće biralo bi glavne urednike (na prijedlog glavnog ravnatelja i uz mišljenje urednika i novinara).

Novi zakon o HRT-u omogućit će HRT-u pokretanje jednog ili više specijaliziranih kanala u prvome ili drugom multipleksu, a u skladu s planovima i strategijom prijelaza s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u RH te rezultatima javne rasprave.

Ministarstvo kulture, među ostalim, navodi da je radna skupina postigla konsenzus o mnogim pitanjima, ali nije o nekoliko važnih pitanja. To su specijalizirani televizijski programski kanali (broj i sadržaj te posebno pitanje je li uopće sadržaj kanala potrebno uređivati zakonom ili ugovorom), definicija i sadržaj javne usluge, kvote za europska djela, djela neovisnih proizvođača i hrvatsku glazbu, zatim postupak izrade ugovora te pitanje potpisnika (Vlada RH ili Vijeće za elektroničke medije). Osim toga, konsenzus nije postignut ni o pitanju tijela HRT-a, nadzoru i upravljanju. Radna skupina je, navodi se, raspravila nekoliko verzija nacrta zakona, ali se nije postigao konsenzus o načinu izbora članova Programskog vijeća (u Saboru ili izravno) te o načinu izbora glavnog ravnatelja (bira li ga nadzorni odbor ili Programsko vijeće) i s tim u vezi raspodjela ovlasti između tih dvaju tijela.

Konsenzus nije, među ostalim, postignut ni o trajanju promidžbenih poruka i pravu radnika na štrajk.

Ministarstvo kulture zaprimat će sve pisane komentare i prijedloge na e-mail: kristina.vlasicek-novoselec@min-kulture.hr te na adresu Ministarstvo kulture, Uprava za normativne i upravno-pravne poslove, Runjaninova 2, 10 000 Zagreb, a na svojim mrežnim stranicama objavljivat će i najave okruglih stolova i javnih rasprava koje će organizirati pojedine udruge i/ili institucije. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 22:03:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh