« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
320 PLUS 70

Počinje izdavanje novih, dvostruko skupljih biometrijskih putovnica

VIDEO - Bit će nemoguće promijeniti podatke u čipu, pa će se nova putovnica u slučaju promjene podataka opet morati mijenjati

(Wikipedia)
Više o

MUP

,

biometrijska putovnica

,

putovnica

,

stare putovnice

Sve policijske uprave i postaje od 18. siječnja počet će izdavati biometrijske putovnice koje uz promijenjen vizualni identitet sadrže i čip s osobnim podacima nositelja, digitaliziranom slikom lica i otiscima dvaju kažiprsta.

Osim što će imati višu razinu zaštite, neugodna je vijest da su nove putovnice i skuplje pa će ih građani u redovitu postupku plaćati dvostruko skuplje od "stare", odnosno 320 kuna uz 70 kuna upravnih pristojba, a u žurnom postupku 410 kuna s još 220 kuna upravne pristojbe, najavio je ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Žarko Katić.

Stare putovnice vrijede do isteka roka valjanosti. No, iako zasad nije obvezna biometrijska putovnica, primjerice, u SAD, kad ukine vize za hrvatske građane, bez vize će se moći ući samo s biometrijskom putovnicom.

U MUP-u se nadaju da neće biti gužve na šalterima za izdavanje novih putovnica. Građani će izdavanje novih putovnica moći zatražiti u bilo kojoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, a ne samo po mjestu prebivališta kao do sada.

Inače, prve biometrijske putovnice počele su se izdavati još od kraja lipnja prošle godine, ali samo u Petrinjskoj ulici u Zagrebu i do kraja 2009. izdano ih je 3847. U prosjeku se na godinu izda oko 300.000 putovnica.

Načelnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak kaže da će biti gotovo nemoguće krivotvoriti novu putovnicu. Nemoguće je izmijeniti i podatke u čipu, zbog čega u slučaju promjene osobnih podataka treba mijenjati i putovnicu.

Naime, osobni podaci građana zapisani su u čipu na strogo definiran i siguran način, a korisniku je nevidljiv jer se nalazi unutar višeslojne stranice s podacima vlasnika, načinjene od specifičnog polimernog materijala, polikarbonata.

Osobne podatke građani više neće sami unositi putem obrazaca, već će se prenositi iz informacijskog sustava MUP-a.

Hrvatska je uz Francusku i Njemačku treća zemlja koja je uvela biometrijske putovnice druge generacije koje za razliku od onih prve generacije, osim slike u čipu imaju pohranjene i otiske prstiju.

Stare putovnice još će se izdavati u diplomatskim misijama i konzularnim uredima koji nisu osigurali tehničke uvjete. No u MUP-u kažu da se žurno radi na njihovu osposobljavanju za izdavanje novih putovnica.

(hina/metro-portal/infopunkt)

15.01.2010. 16:48:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh