« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
SVAKIH 15 DANA

Počinje ispitivanje kakvoće mora za kupanje

Podaci kakvoće mora za kupanje na području Hrvatske moći će se i ove godine pratiti na dvojezičnom web pregledniku Ministarstva zaštite okoliša i prirode

Fotografija vijesti
Više o

kakvoća mora

,

kvaliteta mora

,

kupanje u moru

,

Jadransko more

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode priopćilo je da će se od danas do 30. rujna svakih 15 dana ispitivati kakvoća mora na više od 900 plaža diljem obale, a podaci o kakvoći bit će dostupni na webu, kako onom klasičnom, tako i mobilnom, prenosi Hina.

Uredba o kakvoći mora za kupanje, prema kojoj se provodi ispitivanje, u potpunosti je usuglašena s europskom Direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje, tj. iz nje su preuzeti standardi i obveze za postupanje u Hrvatskoj. Na taj su način rezultati kakvoće mora u Hrvatskoj usporedivi s onima na području Europe i Sredozemlja i dostupni su na službenim portalima Europske agencije za zaštitu okoliša, primjerice na pregledniku Eye on Earth.

Podaci kakvoće mora za kupanje na području Hrvatske moći će se i ove godine pratiti na dvojezičnom web pregledniku Ministarstva zaštite okoliša i prirode www.mzoip.hr, odnosno www.izor.hr/kakvoca.

Ministarstvo naglašava da prikaz predstavlja ocjene kakvoće mora za kupanje u realnom vremenu te da je vrijeme od uzorkovanja do objave rezultata dva do tri dana, ovisno o dužini analize. Dodaje kako se kvaliteta i mogućnosti preglednika kontinuirano proširuju i usavršavaju, pa je od ove godine preglednik dobio dvojezičnu verziju prilagođenu malim zaslonima, odnosno mobilnu verziju za pregled na pametnim telefonima i tabletima www.izor.hr/kakvoca/birajver.html.

14.05.2012. 15:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh