« Film
objavljeno prije 15 godina
ARENA

Počinje Festival igranog filma u Puli

Deset filmova borit će se za Arene, a u stranom programu naglasak je na francuskoj kinematografiji

Fotografija vijesti
Više o

Pula film festival

,

Festival igranog filma u Puli

Na novinskoj konferenciji održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt ravnateljica Festivala igranog filma u Puli Zdenka Višković-Vukić i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković predstavili su program 56. Festivala igranog filma u Puli. Novinskoj su konferenciji nazočili Miodrag Čerina, pročelnik Kabineta župana Istarske županije, Srećko Šestan, Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualne djelatnosti, Fabrizio Radin, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, Klara Udovičić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Nikša Sviličić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Nakon uvodnih obraćanja ravnateljice Zdenke Višković-Vukić, Srećka Šestana i Nikše Sviličića okupljenima se obratio i Andrej Vujić ispred partnera Festivala, T-coma.

U Nacionalnom programu od 18. do 25. srpnja biti će prikazano rekordnih 10 filmova: 8 filmova s 35mm vrpce biti će prikazano u Areni, a 2 filma s HD-a u kinu Valli. Festival se otvara u subotu, 18. srpnja projekcijom filma Vjerujem u anđele redatelja Nikše Sviličića.

Potom slijede omnibus grupe redatelja Zagrebačke priče, Crnci Zvonimira Jurića i Gorana Devića, U zemlji čudesa Dejana Šorka, Čovjek ispod stola Nevena Hitreca, Kenjac Antonija Nuića, Ljubavni život domobrana Pave Marinkovića i Metastaze Branka Schmidta. U nedjelju, 19. srpnja u Kinu Valli biti će prikazani filmovi Blizine Zdravka Mustaća, a 20. srpnja Penelopa Bena Ferrisa.

U Međunarodnom programu biti će prikazano dvadeset filmova, odabranih s najuglednijih svjetskih filmskih festivala, i to u sekciji Europolis-Merdijani na Kaštelu i u Kinu Valli te u PoPularnom programu u Areni. U programu prevladavaju žanrovski filmovi, a među nacionalnim kinematografijama ove je godine poseban naglasak na francuskoj.

Peto izdanje programske sekcije Europolis-Meridijani bit će 11. srpnja otvoreno na pulskom Kaštelu humornom dramom Raj je zapadno (Eden à l'Ouest) u režiji grčko-francuskog redateljskog veterana Coste Gavrasa, kojom je zatvoren ovogodišnji Berlinale.

Festival igranog filma u Puli ove godine pokreće i ciklus Europski filmski redatelji, a prva retrospektiva u ciklusu biti će posvećena proslavljenom španjolskom redatelju, oskarovcu Pedru Almodóvaru. U sklopu retrospektive, organizirane u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, biti će prikazano deset filmova i to iz rane i srednje faze Almodóvarova stvaralaštva. Festival se zatvara dodjelom Zlatnih Arena u subotu, 25. srpnja.

Objavljen je i sastav ocjenjivačkog suda kojeg će sačinjavati: Zrinko Ogresta (Virovitica, 1958.), redatelj i profesor filmske režije na ADU u Zagrebu, višestruko nagrađivan u Puli i na međunarodnim festivalima za igrane filmove Krhotine, Isprani, Crvena prašina, Tu i Iza stakla; Vlasta Knezović (Varaždin, 1948.), kazališna, filmska (Živjeti od ljubavi, Rad na određeno vrijeme, Povratak...) i televizijska glumica (Prosjaci i sinovi, Velo misto...); Josip Podvorac (Slavonski Brod, 1948.), montažer, dvostruki dobitnik Zlatne Arene za montažu; dr. Vlatko Perković (Klis, 1936.), profesor dramaturgije na ADU u Splitu, dramski pisac i kazališni redatelj te mr. Bruno Kragić (Split, 1973.), filmolog, predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara i direktor Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Raspored 35mm projekcija u Areni

Subota, 18. srpnja u 22,15: Vjerujem u anđele r. Nikše Sviličića
Nedjelja, 19. srpnja u 21,30: Zagrebačke priče, omnibus grupe redatelja
Ponedjeljak, 20. srpnja u 21,30: Crnci r. Zvonimira Jurića i Gorana Devića
Utorak, 21. srpnja u 21,30: U zemlji čudesa r. Dejana Šorka
Srijeda, 22. srpnja u 21,30: Čovjek ispod stola r. Nevena Hitreca
Četvrtak, 23. srpnja u 21,30: Kenjac r. Antonija Nuića
Petak, 24. srpnja u 21,30: Ljubavni život domobrana r. Pave Marinkovića
Petak, 24. srpnja u 23,30: Metastaze r. Branka Schmidta

Raspored HD projekcija u Kinu Valli:

Nedjelja, 19. srpnja u 19,45: Blizine r. Zdravka Mustaća
Ponedjeljak, 20. srpnja u 19,45:  Penelopa r. Bena Ferrisa, p. Irena Marković, Focus Media

20.06.2009. 09:32:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh