« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
NA KRILIMA STIHA

Počinje 4. Kostanjsko pjesničko proljeće

Ljubitelji i pisci poezije ponovno će se sastati u Kostanju, selu kraj Vrbovca kako bi se družili i uživali u poeziji

Na krilima stiha u Kostanju
Na krilima stiha u Kostanju (Arhiva)
Više o

Kostanjsko pjesničko proljeće

U nedjelju, 16. ožujka 2014., u sklopu 4. Kostanjskog pjesničkog proljeća, u selu Kostanj, u općini Dubrava nedaleko od Vrbovca, sastaju se ljubitelji poezije i oni koji je pišu. Susret organizira Štagalj - udruga za promicanje kulture i umjetnosti

Bez krila nema leta, bez vjetra nema uzleta. Dok vjetar ne zapuše u krila jedara, nema plovidbe. Jedrenjak ostaje privezan u zavjetrini luke. Ni orao ne širi krila, dok ne osjeti dah vjetra, a osjetivši ga, polijeće mu ususret da zajedno jedre na valovima nebeskog bespuća. Bez krila nema leta. Bez vjetra nema ushita ni stiha. Sve je povezano. Da bi se vinula u predjele žuđenoga, pjesma ište krila. Njenu letu vjetar je - mašta.

Ona je ta koja nas već dva desetljeća dovodi u Štagalj. Iz njenih njedara je prije tri godine prhnulo i Kostanjsko pjesničko proljeće, susret u kojem pjesma ima glavnu riječ. Susret koji je sam po sebi - pjesma. Nekima će ovo biti prvi susret sa Štagljem. Njegova velika drvena vrata svojevrsna su krila koja prigrle pridošle, te se ovdje svi osjećaju kao kod kuće. Mali i veliki, poznati i nepoznati darivaju jedni drugima onaj poticajni dašak koji se osobito osjeti s proljeća, kad pomiješaju se mirisi ljubičica, sunovrata i svega onog gotovo nevidljivoga što proljeću daje osobitost.

Razvijajući i ne zanemarujući svoje talente, ovdje smo da pružimo podršku onima koji tek stasaju, da budemo dobar vjetar njihovim krilima. Hoće li to biti stih, glazba ili slika, hoće li njihovo zanimanje prevagnuti ka glumi ili plesu, ili će svoju ljubav usmjeriti prema prirodi, zemlji ili cvijetu, nije u našoj moći odlučivanja. Naša je zadaća da budemo onaj dašak koji će im raširiti krila, a proljeće je pravo vrijeme da otvorimo sve prozore i vrata, srca i duše dopuštajući da nam njegova svježina obnovi i duh i tijelo.

Ovom prigodom dajemo priliku uzleta Ivi Makar, učenici OŠ „Grigor Vitez" iz Sv. Ivana Žabno, da pokaže neke od svojih likovnih radova. Povjetarac dobrodošlice dočekat će i sve one ptičice koje na krilima stiha dolete u naše dvorište, bili oni učenici OŠ Dubrava, PŠ Rakovec ili pak netko od renomiranih članova KULTure sNOVA iz Zagreba: Zrinka Supek Andrijević, Zdravko Odorčić ili možda neovisni ptič, prevodilac i pjesnik Sead Muhamedagić, Vesna Markulin, također iz Zagreba, Katica Felštinski iz Crikvenice, Pjer iz Križevaca, Miro Betlehem iz Peteranca, Lidija Šustek, Dragan Vicković i Darko Vidović iz Vrbovca.

Dobrodošli prijatelji iz Društva prijatelja Slunja i Rastoka. Nadam se da ćete jednom zaigrati na našoj pozornici. U ovaj proljetni dan Luka Barešić je odlučio izvesti jednočinku Antuna Pavloviča Čehova „ O štetnosti duhana". Pozvavši Seada ne samo da nam je osiguran užitak poetske riječi, već ćemo ga čuti i kao pjevača, a suptilni zvuci Draženovog ouda ispunit će trenutke između stihova.

Njegova supruga Marija Ott Franolić kratkim će nas proslovom uvesti u ovaj poetski susret. Lani smo čuli prekrasne stihove Lovre Đuke iz Rakovca, a njegovo muziciranje na harmonici sve nas je ostavilo bez daha, te se nadam da ćemo i ovom prigodom uživati u zvucima njegove harmonike. Premda sam Mira Betlehema pozvala kao pjesnika, on će nam se najvjerojatnije predstaviti kao kantautor te će sa suprugom Anom nastupiti kao Bemian duet.

Dramska umjetnica Ana Merlin pripremila je iznenađenje i to je jedino što mogu reći o njenom nastupu. Kako znamo da „pjesnici su čuđenje u svijetu", sve što se dogodi pod krovom Štaglja bit će svojevrsno čudo, baš kao i plakat i programska knjižica koji su djelo Dan Philipp.

Krilo do krila, stih do stiha, na valovima plodonosnog vjetra poezije zaplovit će put nebeskog bespuća. Bit će to i najljepša čestitka nama rođenima u znaku Riba, bili ili ne bili u Štaglju. Stoga sretno Biljana, Čedo, Joža, Zrinka, Sara, Alenka...Sretno i Kseniji iz Aljmaš planine. Možda na jednom od sljedećih susreta nazdravimo njenim čedom opojna mirisa i bukea - roseom.

12.03.2014. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh