« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana
FESTIVALI

Počinje 19. Festival 25 FPS

Danas, 27. rujna se otvara 19. Festival eksperimentalnog filma i videa u 20 sati u kinu Kinoteka

Počinjeee!
Počinjeee! (Arhiva)
Više o

19. Festival 25 FPS

,

25 FPS

Od 27. do 30. rujna 2023. u zagrebačkom kinu Kinoteka te 4. i 5. listopada u riječkom Art-kinu održat će se 19. izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. U četiri festivalska dana prikazat će se ukupno 27 filmova u pet natjecateljskih programa koji donose ponajbolje sa suvremene međunarodne i domaće eksperimentalne scene.

Nakon otvorenja 25 FPS festivala u 20 sati prikazuje se prva programska cjelina iz natjecateljskog programa naslovljena Rad i dokolica, i to feudalnom satirom dobitnika Grand prixa na 16. festivalskom izdanju, Iz pozadine „pseudomarksističkog medijskog gerilskog" kolektiva Total Refusal. U njemu se problematizira položaj neigrivih likova (NPC) i pripadnika radničke klase u rigidnom sustavu koji ne mari previše za njih.

Ostatak programa donosi još četiri upečatljive vizije odnosa rada i nerada, odmora. Vanjska turbulencija Sofie Theodore-Pierce fragmentima dočarava putovanje kroz snove, ljubavnike i razgovore na daljinu iz kreveta, uz dozu Marguerite Duras. Miro Manojlović uvlači nas u uzbudljivu i vrlo filmsku avanturu Bustera Keatona izvedenu iz jednog kadra, uz jedno pravilo - Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka. Lucidna soba Chiare Caterine oslikava razlomljenost percepcije nakon prekida i važnost bliskosti s vlastitim (osamljenim) tijelom. Program će zatvoriti duhovita Semiotika doma, rad Jessi Ali Lin i Hsin-Yu Chen u kojem kućanske i vrlo ljudske poslove, umjesto finih i inteligentnih uređaja i algoritama, preuzimaju glomazni građevinski strojevi

Nagrade Festivala 25 FPS

Žiri 19. izdanja Festivala 25 FPS čine umjetnik Marko Tadić, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark i nezavisni filmaš, arhivist i esejističar Ross Lipman. Osim za Grand prix filmovi iz konkurencije natječu se i za Nagradu publike, dok će jedan hrvatski film u programu osvojiti Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

27.09.2023. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh