« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
POSLJEDNJA NADA

Počeo sastanak za formiranje grčke tehnokratske vlade

Sastanak je u ponedjeljak navečer sazvao Papoulias nakon sedmodnevnih političkih pregovora na kojima se nije postigao dogovor o sastavljanju vlade

Fotografija vijesti
Više o

kriza eurozone

,

grčka vlada

,

izbori u Grčkoj

,

PASOK

,

Nova demokracija

Čelnici pet od sedam grčkih stranaka čiji su zastupnici ušli u parlament počeli su maratonske konzultacije s predsjednikom Papouliasom, kako bi raspravili formiranje tehnokratske vlade i spasili zemlju od novih izbora i potencijalnog izbacivanja iz eurozone, prenosi Hina.

Konzervativni čelnik Nove demokracije Antonis Samaras, čelnici socijalističkog PASOK-a Evangelos Venizelos, radikalne ljevičarske Syrize Aleksis Cipras, Demokratske ljevice Fotis Kouvelis i nacionalpopulističkih Neovisnih Grka Panos Kammenos, sudjeluju na tom sastanku. Neonacistička stranka nije dobila poziv za sudjelovanje, a komunisti su odbili doći.

Sastanak je u ponedjeljak navečer sazvao Papoulias nakon sedmodnevnih političkih pregovora na kojima se nije postigao dogovor o sastavljanju vlade.

Papoulias je zbog "opasnosti", kako je sam rekao, koja prijeti da sunovrati zemlju u politički bezizlaznu situaciju, predložio da se sastavi vlada od "nestranačkih osoba" koja bi mogla zatražiti povjerenje parlamenta proisteklog iz parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja, koji će prvi put zasjedati u četvrtak.

Ako se čelnici ne uspiju dogovoriti, zemlja u načelu treba ponoviti izbore 17. lipnja. Prve ankete u tom smislu govore o rastu popularnosti Syrize, radikalne ljevice, koja odlučno odbacuje mjere štednje što ih diktiraju EU i MMF u zamjenu za paket financijske pomoći koji će zemlju spasiti od stečaja i izlaska iz eurozone.


15.05.2012. 16:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh