« Film
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
25. FPS

Počeo međunarodni festival eksperimentalnog filma

Prvim natjecateljskim programom, večeras je u Kinu Studentskog centra počeo međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa, šesti "25 FPS"

Fotografija vijesti
Više o

Festival eksperimentalnih filmova

,

ukidanje celibata

Kroz osam tematskih blokova u natjecateljskom programu sudjeluje 48 filmova. Među njima su djela afirmiranih autora poput Wernera Herzoga, Camerona Jamiea i Johna Smitha, ali i mladih umjetnika, Michaela Robinsona, Pauline Julier. Hrvatsku zastupaju Dalibor Barić, Davor Sanvincenti i Marko Meštrović.

Tematski blokovi od šezdesetak minuta pružaju uvid u različite načine na koje se redatelji koriste filmom kako bi nešto dočarali, prikazali ili poručili. Neki od njih bave se materijalnom stranom filmskog medija, drugi iskorištavaju mogućnosti suvremene tehnologije da uz pomoć računalnih efekata transforimiraju poznati svijet, a pojedini brišu granice filmskih rodova, stvarajući djela koja se jednako mogu shvatiti kao eksperimentalni i dokumentarni, a ponekad i kao antropološki eseji.

Središnji gost festivala je Peter Kubelka, austrijski umjetnik, filmaš, književnik i filozof koji će predstaviti svoj cjelokupni filmski opus, a projekcije filmova popratit će predavanjima, koja se najavljuju kao "neponovljiva".

Program Hrvatski fokus donosi godišnji presjek domaćih eksperimentalnih ostvarenja, a Expanded Cinema radove koji su na granici filma, izvedbenih umjetnosti i glazbe, među ostalim performanse Philla Niblocka i Brucea McClurea.

Iako je 25 FPS festival kratkometražnih filmova, izvan konkurencije prikazat će i filmove srednjeg i dugog metra - "Uđi u prazninu" kontroverznog francuskog redatelja Gaspara Noea, rijetko prikazivani film "Svinja" Jean-Pierrea Barjola i Jeana Eustachea, "Gramatika za slušanje" Lukea Fowlera i "Neka svatko ode kamo može" Bena Russella.

Svaki član žirija dodijelit će po jedan Grand prix i posebno priznanje, a dodijelit će se i nagrade u filmskom materijalu, nagrade žirija kritike te publike.

Organizatorice festivala iz Udruge za audiovizualna istraživanja 25FPS podsjetile su na otvorenju da je ulaz na festival besplatan, a kao ovogodišnju novinu najavile su kratke razgovore publike i autora filmova uvrštenih u konkurenciju nakon večernjih projekcija. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 22:22:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh