« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
KULTURNA BAŠTINA

Počeo Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Ovogodišnji je festival posvećen zajedničkim europskim korijenima prostoručne čipke, koja se izrađuje neposredno na samoj tkanini jastučića, bez šablone i sa samo nekoliko pribadača

Fotografija vijesti
Više o

čipka

,

Lepoglava

,

UNESCO nematerijalna kulturna baština

,

Međunarodni festival čipke

Večeras je u središtu Lepoglave podizanjem festivalske zastave svečano otvoren 15. međunarodni festival čipke, prenosi Hina.

Ovogodišnji je festival posvećen zajedničkim europskim korijenima prostoručne čipke, koja se izrađuje neposredno na samoj tkanini jastučića, bez šablone i sa samo nekoliko pribadača koje se stavljaju na dva kraja.

S otvorenjem festivala za posjetitelje su otvoreni izložbeni prostori na nekoliko lokacija u gradu, u kojima će posjetitelji do nedjelje moći uživati u ljepoti - kako lepoglavske čipke uvrštene na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i dobitnice brojnih svjetskih priznanja, tako i čipke iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta.

Predstavljene će biti i čipke iz Hvara, Paga, Svete Marije, Trga kraj Ozlja, Sikirevaca i Splita te Rusije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Španjolske, Njemačke, Italije i Belgije.

U sklopu festivala bit će održana i stručna predavanja te radionice vezane uz čipkarstvo. Održat će se sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a posjetitelji će moći posjetiti i atrakcije lepoglavskog kraja te uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi i kulturno-zabavnom programu.

Dani čipke u Lepoglavi održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

22.09.2011. 21:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh