« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SUMMIT EU-A

Počeo krizni sastanak za spas eurozone

Raspravljat će se o otpisu dijela grčkog duga, jačanje Europskog fonda za financijsku stabilnost kako se Španjolska i Italija ne bi pridružile Grčkoj, te dogovor o upravljanju monetarnom unijom

Fotografija vijesti
Više o

eurozona

,

Italija

,

Grčka

,

Španjolska

,

financijska kriza

,

dug

,

Summit EU-a

Čelnici zemalja članica Europske unije sastali su se u nedjelju u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, a nikakve se odluke ne očekuju prije srijede kada će se ponovno sastati čelnici 17 zemalja eurozone, javlja Hina.

U nedjelju se održavaju dva summita - sastanak čelnika svih 27 zemalja članica je već započeo, a u popodne će se sastati samo čelnici 17 zemalja koje koriste zajedničku valutu. Na tim sastancima bi se trebale razmotriti sve mogućnosti za izlazak iz krize koja već dvije godine potresa eurozonu, a odluke bi se donijele tek u srijedu na novom sastanku čelnika eurozone.

"Želim ponoviti danas pripremamo odluke za srijedu", izjavila je po dolasku na summmit njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je dodala da je riječ o tehnički vrlo zahtjevnim pregovorima i da zato "danas ne treba očekivati nikakve odluke".

Čelnici EU-a imaju pred sobom nekoliko izazova -. očekuje se dogovor o otpisu dijela grčkog duga, jačanje zaštitne moći Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi se spriječilo da se Španjolska i Italija ne pridruže Grčkoj, te dogovor o upravljanju monetarnom unijom.

Na zadnjem summitu 21. srpnja dogovoreno je da vjerovnici otpišu 21 posto grčkog duga, što se pokazalo nedostatnim, a sada se spominje da bi se vjerovnici trebali odreći polovice svojih potraživanja. O tome će morati postići dogovor s bankama.

Ključna pitanja na koja će na summitu trebati odgovoriti jesu u kolikom će se postotku banke morati odreći potraživanja od Grčke te na koji način, koristeći "učinak poluge" povećati zaštitnu moć EFSF-a, a da se pritom u njega ne upumpavaju nova sredstva. Oko ta dva pitanja postoje razlike između dvije najjače zemlje članice Njemačke i Francuske, iako se te razlike, prema izjavama njihovih čelnika smanjene nakon niza sastanaka u petak i subotu.

Ministri financija eurozone postigli su u subotu navečer konsenzus oko visine sredstava koje će biti potrebne za dokapitalizaciju banaka - 108 milijardi eura. Taj dogovor trebali bi potvrditi čelnici EU-a.

23.10.2011. 12:27:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nostradurus
    23.10.2011. 21:26
    Neće biti pravog rješenja. Dužnička kriza se širi i manjak za profite banaka postaje sve veći.
    sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh