« Svijet
objavljeno prije 10 godina
KAOS

Počeo je treći irački rati, najkrvaviji do sada

Tek nekoliko tisuća islamističkih boraca osvaja iračke gradove jedan za drugim, a redovna iračka vojska bježi pred njima

ISIL-ovi borci paradiraju Mosulom
ISIL-ovi borci paradiraju Mosulom (Screenshot YouTube)
Više o

Irak

,

Mosul

,

ISIL

Slike iz sjevernog iračkog grada Mosula, kojeg su zauzeli sunitski pobunjenici i pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) bliske su ljubiteljima filmova o zombijima - spaljena vojna vozila na sablasno pustim ulicama, znakovi borbi i paničnog bijega stotina tisuća civila koji su spašavali goli život, dok su jedina živa bića pljačkaši i psi lutalice.

ISIL operacije u Mosulu i drugim gradovima priprema iz svoje sigurne baze u sirijskoj provinciji Raqqa.

Iračka vlada nema izbora već pokušati osloboditi Mosul koji uz simboličku ima i zemljopisnu važnost, no vojne su jedinice u rasulu. Pregrupiranje snaga odvija se u bazi Taji, u predgrađu Bagdada i na oko 320 kilometara južno od Mosula, pa protuofenzivu ne treba brzo očekivati.

Specijalne snage i zračne jedinice su premorene jer se velikom brzinom premještaju od jednog do drugog kriznog žarišta. Jedine vojne snage u Iraku koje trenutno nisu angažirane 'od nemila do nedraga' su kurdski borci - peshmerga - koje kontrolira Kurdska regionalna vlada, no odnosi između Kurda i Bagdada su napeti.

SAD je na mukama, jer Obama je obećao potpuno povlačenje američkih snaga iz Iraka, što je i učinjeno, no sada mora reagirati kako Irak ne bi postao država Al-Kaide ...

14.06.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh