« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
SRETNO!

Počelo polaganje državne mature - test iz hrvatskog pretežak?

Ispiti državne mature pisat će se od 23. svibnja do 12. lipnja, a jučer su pisani eseji iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog kao materinjeg jezika

Fotografija vijesti
Više o

državna matura

,

gimnazije

,

srednje škole

Trideset i dvije tisuće učenika, od čega je 12,5 tisuća gimnazijalaca i 19,6 tisuća četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola pristupilo je danas ispitu iz hrvatskog jezika, čime je počela državna matura.

 Prema prvim reakcijama maturanata, današnji je ispit bio neočekivano težak, tako da su maturanti prilično zabrinuti za rezultate.

Ispiti državne mature pisat će se od 23. svibnja do 12. lipnja, a jučer su pisani eseji iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog kao materinjeg jezika. Pisat će se jedan obvezni ispit dnevno, odnosno najviše dva ispita u jednom danu, kada se polažu izborni predmeti. Preliminarni rezultati državne mature znat će se 9. srpnja, a 16. srpnja i konačni rezultati.

Hrvatski jezik na višoj razini danas polaže oko 10 tisuća gimnazijalaca te 8,5 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj razini oko 1,6 tisuća gimnazijalaca te skoro 11 tisuća ostalih učenika.

Sutra će se održati ispiti iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te latinskog i grčkog jezika, a 25. svibnja esej iz hrvatskog jezika.

Nakon stanke za vikend ispiti državne mature nastavljaju se 28. svibnja, provjerom znanja iz engleskog i francuskog, te dan poslije njemačkog i talijanskog jezika.

Matematika na obje razine polaže se 30. svibnja, a tri puta više učenika prijavilo se za polaganje matematike na osnovnoj razini. Matematiku na višoj razini polagat će oko 5,8 tisuća gimnazijalaca i 2,9 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj 6,8 tisuća gimnazijalaca te oko 16,5 tisuća ostalih učenika.

Posljednji dan svibnja polagat će se Politika i gospodarstvo te španjolski jezik, a u lipnju će uslijediti polaganje fizike i glazbene umjetnosti (1. lipnja), povijesti i etike (4. lipnja), biologije i filozofije (5. lipnja), psihologije i logike (6. lipnja), kemije i likovne umjetnosti (8. lipnja), geografije i informatike (11. lipnja) te sociologije i vjeronauka (12. lipnja).

Prema prvim reakcijama, današnji je ispit iz hrvatskog jezika bio izuzetno težak, tako da su maturanti prilično zabrinuti za rezultate.

23.05.2012. 13:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh