« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NAKON 50 GODINA

Počeli povijesni predsjednički izbori u Gvineji

Stanovnici nakon njih očekuju završetak višedesetljetnih vladavina raznih vojnih hunta i početak novoga demokratskog razdoblja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

dvojnik

,

predsjednički izbori

Uoči izbora, predsjednik države i vođa vojne hunte, general Sekuba Konate obećao je poštene i transparentne izbore. "Ne možemo više nastaviti živjeti kao da smo u džungli ili državi bez ikakve vlasti. Previše je Gvinejaca dosad nestalo i patilo", rekao je general obraćajući se u subotu navečer 24-orici predsjedničkih kandidata okupljenih u predsjedničkoj palači.

Konateu i njegovim suradnicima iz vojne hunte zabranjeno je kandidiranje na izborima. Mnogi se nadaju da će ovo biti prvi pravi demokratski izbori od proglašenja neovisnosti od Francuske 1958. godine.

U postkolonijalnom razdoblju politički sustav Gvineje, male zapadnoafričke zemlje, bio je diktatorski (samo dva predsjednika, Ahmed Sekou Toure i Lasana Conte). Conte, koji je na vlast došao državnim udarom 1984. godine, u devedesetima je dopustio nekoliko višestranačkih izbora koji nisu smatrani poštenima i nisu doveli do promjene vlasti.

Nakon Conteove smrti 23. prosinca 2008. na vlast je državnim udarom došao kapetan Moussa Dadis Camara, a njega je pak svrgnuo Konate godinu kasnije.

Među najizglednijim kandidatima za novog predsjednika dvojica su bivših premijera i jedan ugledni disident. Drugi krug izbora je vjerojatan.

Preliminarni rezultati izbora očekuju se 72 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta. Ukoliko nitko od kandidata ne osvoji većinu, drugi krug izbora održat će se 18. srpnja. U zemlji je na oko 8.000 biračkih mjesta razmješteno oko 16.000 pripadnika policije. Pravo glasa ima oko četiri milijuna upisanih birača. (hina/metro-portal)

27.06.2010. 11:43:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh