« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
POBOLJŠANJE?

Počeli pilot projekti eListe čekanja i eNaručivanje

Cilj je skratiti liste čekanja i omogućiti elektroničko naručivanje pacijenata na specijalističke preglede, a počeo je danas u četiri bolnice

Četiri bolnice su u pilot projektu
Četiri bolnice su u pilot projektu (HZZO)
Više o

HZZO

,

Ministarstvo zdravlja

,

eListe čekanja

,

eNaručivanje

Zajednički pilot projekt Ministarstva zdravlja i HZZO-a "eLista čekanja i eNaručivanje", kojemu je cilj skratiti liste čekanja i omogućiti elektroničko naručivanje pacijenata na specijalističke preglede, počeo je danas u četiri bolnice, a očekuje se da će do početka iduće godine obuhvatiti svih šezdeset hrvatskih bolnica, rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta.

Riječ je o velikoj prekretnici kojom iz papirnate tehnologije 'teka i tekica' 18. i 19. stoljeća prelazimo u 21. stoljeće, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, otvorivši projekt putem kojega centralni sustav eListi od danas svakih sat vremena prikuplja podatke o prvim slobodnim terminima za oko 120 postupaka u sustavu bolnica u Karlovcu, Gospiću, Ogulinu i Dugoj Resi, nakon čega će ih objavljivati na internet stranicama Ministarstva zdravlja i HZZO-a.

Danas prvi put povezujemo četiri bolnice, a do konca godine povezat ćemo sve bolnice, čak i onih deset koje nisu informatizirane, istaknuo je Ostojić, dodavši da će podaci biti javno dostupni i transparentni, a pacijenti će se pratiti preko matičnog broja i njihova datuma rođenja.

Među ostalim, zahvalio je na suradnji liječnicima obiteljske medicine koji će, ustvrdio je, napraviti sve da omoguće brzi pregled svojim pacijentima, bolnicama te udrugama pacijenata s kojima surađuju na pravilniku o listama čekanja koji će se objaviti u rujnu.

Cilj je objediniti bolničke podatke na svim listama čekanja s jedinstvenom listom usluga i jasno definiranim setom podataka, nakon čega će se moći usporediti duljine čekanja po regijama, bolnicama i zahvatima što će ostvariti preduvjet za nadzor i učinkovito upravljanje zdravstvenim sustavom, rekla je pomoćnica ravnatelja za informatičku tehnologiju Tatjana Prenđa Trupec.

Prednost eNaručivanja je izravno naručivanje iz ordinacije primarne zdravstvene zaštite koje će, napomenula je, omogućiti pacijentima dobivanje optimalnog termina. Više nema lutanja, naručivanje će obaviti obiteljski liječnik koji najviše zna o pacijentu i prati ga godinama, istaknula je, dodavši da će pacijenti moći odabrati bolnicu i lokaciju koja im najviše odgovara.

Po njezinim riječima, dosad su odrađene dvije faze, centralna aplikacija koja iz bonice izvlači prvi slobodni termin i objavljuje na web stranicama HZZO-a i Ministarstva zdravlja, u drugoj fazi tijekom noći prikupljaju se informacije o narudžbama koje se potom analiziraju za treću fazu, eNaručivanje. Prve dvije faze smo odradili, a treća kreće od 1. rujna, najavila je.

Predviđeno je da se analizom prikupljenih podataka identificiraju razlozi višemjesečnih čekanja, koji će se sustavno rješavati po pravilima kliničkog menadžmenta i tako skratiti liste čekanja.

Pitanje lista čekanja pokušavalo se riješiti niz godina, no nije zbog neznanja ili nemogućnosti, a sadašnji ga je tim u četiri mjeseca riješio "na svrsishodan i transparentan način koji će pokazati velike rezultate", ocijenio je ravnatelj HZZO Siniša Varga.

Uspjeli smo dobiti ažurnu listu čekanja i želimo postići spontano preusmjeravanja pacijenta prema prvom slobodnom terminu, jer su do sada pacijenti često iz navike ili preporuke završavali na netransparentnim listama ili onima na kojima se dugo čekalo, ustvrdio je.

Varga drži da će se sada riješiti i problem dvostrukog naručivanja jer će postojati samo elektronska uputnica koja se može adresirati na jednu lokaciju, a dobivat će se i podaci o preminulim pacijentima čija će se imena automatski brisati s liste čekanja.

Set zdravstvenih postupaka obuhvaćenih eListama čekanja i eNaručivanjem postupno će se širiti dok se ne obuhvate svi postupci, njih oko dvije tisuće, za koje se pacijenti naručuju. Počinje se sa svim prvim i kontrolnim pregledima u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, dvjema vrstama dijagnostike (CT-om mozga i MR kralježnice), te trima kirurškim postupcima (ugradnja endoproteze kuka i koljena, te operacija katarakte).

E-liste čekanja i naručivanje provodit će se postupno, a planirani završetak pilot projekata je 15. prosinca za liste čekanja te 1. siječnja za eNaručivanje. Dio projekta "eNaručivanje" bit će pokrenuto 1. rujna u Donjem Lapcu. Nakon Ličko-senjske i Karlovačke županije s projektom se kreće u Zadarsku, Istarsku i Primorsko-goransku županiju, Zagrebačka je na redu polovicom listopada, a ostale u studenom.

01.08.2012. 18:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh