« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NIJEMCI PARTNERI

Počele 40. varaždinske barokne večeri

Jubilarne Varaždinske barokne večeri započele su koncertom njemačkog ansambla Hofkapelle Muenchen

Varaždinske barokne večeri
Varaždinske barokne večeri (Željko Hajdinjak/Cropix )
Više o

Varaždinske barokne večeri

Koncertom njemačkog ansambla Hofkapelle Muenchen u Varaždinu su počele 40. jubilarne Varaždinske barokne večeri (VBV) koje ove godine nudi dvadesetak koncerata te iznimno bogat popratni program. Zemlja partner ovogodišnjih Baroknih večeri je Savezna Republika Njemačka pa su na premijernom koncertu bila djela Bacha, Haendela i Vivaldija.

Ansambl Hofkapelle Muenchen je nastupio pod umjetničkim vodstvom Rudigera Lotera uz solistički nastup Stefana Temmingha na blokflauti, a na otvorenju Baroknih večeri nastupio je i zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus.

Prije početka koncerta varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako je glazba jedini univerzalni jezik koji spaja sve ljude te naglasio da partnerstvo s Njemačkom pokazuje kako su Varaždin i Hrvatska dio srednje Europe.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernard Fischer podsjetio je na kulturnu povezanost svoje zemlje i Varaždina te napomenuo da Hrvatska glede ulaska u EU ima punu potporu njegove zemlje. "Nadam se da su ovo posljednje Barokne večeri prije potpisivanja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Fischer.

Osim u Varaždinskoj županiji ovogodišnji koncerti će se održavati u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji te Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Varaždinske barokne večeri održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika republike Ive Josipovića te Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (hina/metro-portal)

25.09.2010. 00:01:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh