« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
B.D.L.2.0

Montažstroj nastavlja sa retro akcijama

Stara tvornica u kojoj se događalo mnogo toga danas stoji prazna i zapuštena

Montažstroj B.D.L.2.0
Montažstroj B.D.L.2.0 (Montažstroj)
Više o

Montažstroj

,

footdoubleball

,

Međunarodni dan starijih osoba

Montažstroj će u prostorima napuštene destilerije Badel 30. rujna 2010. u 19.25 sati izvesti akciju „B.D.L.2.0". Ova akcija je podsjetnik na izvedbene početke iz 1990. i prvu cjelovečernju predstavu „Vatrotehna" koja je igrana u sklopu tog reprezentativnog primjera industrijske arhitekture.

Badel su u međuvremenu prisvajale različite inicijative te je time postao stožerno mjesto borbe za prostore nezavisne kulture i simbol svih gradskih neiskorištenih potencijala.  Tako je prva  „Operacija:grad" 2005. u Badelu okupila desetke različitih organizacija i udruga, pri čemu su gradske vlasti potpisale dokument kojim je taj prostor trebao biti prenamijenjen u nezavisni kulturni centar.

Unatoč izuzetnoj ulozi  u urbanoj memoriji grada i činjenici da uživa status zaštićenog spomenika kulture, danas  je Badel još samo jedan podsjetnik lošeg upravljanja gradskim resursima.  U dvadeset godina nije dočekao svoj novi život, a trenutno čeka da ga dokrajči zub vremena ili da ga bageri sravne sa zemljom.

Akcija „B.D.L.2.0" temelji se na originalnoj „Vatrotehni", no u ovom oživljavanju nema nikakve arheološke ambicije niti nostalgične pobude. „B.D.L.2.0" je  performans o zaboravu.
Izvedba je besplatna za sve namjernike.

UPOZORENJE: Kako nitko nije preuzeo odgovornost za ruševno stanje Badela, to će morati učiniti posjetitelji: ući će u prostor i sudjelovati u akciji isključivo na vlastitu odgovornost.

„B.D.L.2.0" je sastavni dio obnovljenog projekta „Vatrotehna 2.0", u sklopu kojeg su već izvedene umjetničke akcije „Achtung Alarm! 2.0" i „Vatropokretač". Sve ove akcije poseban su program ovogodišnje „Operacija: grad", a ujedno su i najava Tjedna izvedbenih umjetnosti Perforacije. Predstava „Vatrotehna 2.0" bit će premijerno izvedena 10. listopada 2010. u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Više informacija:
Blog
Montažstroj tube

Dodatni materijali:
Twitter
Facebook

27.09.2010. 07:26:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh