« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PROMATRANJE NEBA

Počela "Noć pod zvijezdama u Dubrovniku"

Popularno-znanstveni program "Noć pod zvijezdama" u Durbovniku se održava povodom 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia/Ilustracija)
Više o

Dubrovnik

,

Ruđer Bošković

,

Noć pod zvijezdama

Počeo je dvodnevni popularno-znanstveni projekt pod nazivom "Noć pod zvijezdama u Dubrovniku" koji se održava povodom obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, piše Hina. 

Projekt je organizirao Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, gradom Dubrovnikom i Hrvatskim astrofizičkim društvom.

Astronomskim promatranjem neba večeras je počeo taj popularno-znanstveni program, tijekom kojeg Dubrovčani mogu promatrati noćno nebo teleskopima koje su znanstvenici i djelatnici Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog astrofizičkog društva postavili na predjelu Brsalje, Trg oružja i na Boškovićevoj poljani.

Sutra aktivnosti započinju teleskopskim promatranjem sunca na Stradunu, a u dvorani pape Ivana Pavla II (prostorije bivšeg samostana) u Starom gradu znanstveni savjetnik na IRB-u Danko Bosanac održat će popularno-znanstvena predavanja za javnost o vezi između mašte i mitova o svemiru i stvarnih znanstvenih spoznaja. S obzirom na to da je cijeli događaj posvećen Ruđeru Boškoviću, koji je i sam bio zaljubljenik u promatranje zvijezda, tijekom predavanja dat će se poseban osvrt na rad tog znanstvenika i vezu svemirskih gibanja i Ruđerove teorije o atomima.

Jedan od organizatora ovoga projekta "Noć pod zvijezdama" u Dubrovniku, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, don Bernardo Pleše, najavio je i početak intenzivnije suradnje njegove škole i Instituta Ruđer Bošković, što će rezultirati potpisivanjem povelje o trajnoj suradnji dvije institucije, koja će se potpisati uoči blagdana dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha.

"Noć pod zvijezdama u Dubrovniku" prva je u nizu aktivnosti posvećenih obilježavanju 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića koje IRB organizira u suradnji s gradom Dubrovnikom, Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića iz Dubrovnika i redom Družbe Isusove.

U čast znanstveniku po kojem nosi ime, Institut Ruđer Bošković organizirat će tijekom ove godine niz znanstvenih i znanstveno-popularnih aktivnosti kojima će obilježiti taj jubilej. Središnji događaj kojim će Institut obilježiti taj jubilej je znanstveni simpozij "Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini", na kojem će tridesetak svjetskih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva održati predavanja od 24. do 29. svibnja u Dubrovniku.

12.01.2011. 22:14:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh