« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ESKALACIJA SUKOBA

Pobunjenici na Maldivima zauzeli državnu televiziju

Maldive već tjedan dana potresaju napetosti i prosvjedi, otkako je predsjednik Našid naredio vojsci da uhiti jednog od najpoznatijih sudaca u zemlji

Fotografija vijesti
Više o

Maldivi

,

Indijski ocean

,

Mohamed Našid

Nemiri i prosvjedi koji su cijeli protekli tjedan potresali ovaj turistički raj u Indijskom oceanu prerasli su u pravu pobunu nakon što su pobunjeni pripadnici policije zauzeli državnu televiziju i pozvali na svrgavanje predsjednika Mohameda Našida, prenosi Hina.

Predsjednik se nalazi na sigurnom, u zgradi glavnog stožera maldivske vojske i ima potpunu kontrolu nad njom, rekao je za Reuters izvor iz Našidova okruženja. On bi se nešto kasnije trebao obratiti javnosti.

Maldive već tjedan dana potresaju napetosti i prosvjedi, otkako je Našid naredio vojsci da uhiti jednog od najpoznatijih sudaca u zemlji kojega je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg maldivskog predsjednika Mamuna Abdula Gajuma.

To je uhićenje izazvalo ustavnu krizu i žestoke prosvjede oporbe. Dio policije nije htio poslušati naredbu da silom prekine oporbene prosvjede u zemlji i prešao na je njihovu stranu. Zasad nije poznato koliki je broj policajaca zauzeo zgradu državne televizije.

Mohamed Našid pobijedio je na predsjedničkim izborima 2008. i vratio demokraciju u zemlju nakon tridestogodišnje autoritarne vladavine Gajuma. Netrpeljivosti između njihov dvojice i dvaju političkih tabora obnovljene su uoči predsjedničkih izbora koji će se održati kasnije ove godine.

Maldivi su otočna skupina, jugozapadno od Indije, svjetski poznata turistička destinacija, s 400 tisuća većinom muslimanskog stanovništva.

07.02.2012. 10:13:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh