« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
LOŠ PR

PMS nije kriv za promjene raspoloženja

Prema svemu sudeći, PMS je samo došao na loš glas, a zapravo nema stvarnih dokaza da je kriv za promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja nema veze s PMS-om
Promjene raspoloženja nema veze s PMS-om (Arhiva)
Više o

žene

,

PMS

,

ženski hormoni

,

hormoni

,

promjene raspoloženja

PMS ili predmenstrualni sindrom doba je mjeseca kad se muškarci skrivaju u ormarima i ne usude se ženama proturječiti ili ih izazvati nekom glupošću jer, eto, to su oni dani ...

No, znanstvenici sa Sveučilišta Toronto odlučili su se poigrati Mythbustersa i pronaći odgovor na pitanje je li baš PMS kriv za promjene raspoloženja kod žena, i nakon analize više od 40 istraživanja na tu temu došli su do zaključka da se PMS ne može kriviti za to.

Prema njima, puno važniji okidači nervoznih ispada su, primjerice, nedostatak potpore partnera, obitelji ili kolega i stres.

U analizi su naveli da 36 posto prethodnih istraživanja nije pronašlo baš nikakvu vezu izmešu raspoloženja i PMS-a, dok je sljedećih 42 posto pronašlo vezu, no bila je uvjetovana i nekim drugim faktorima. Na kraju je ispalo da je samo 13 posto istraživanja pronašlo vezu između lošeg raspoloženja i PMS-a. 

Ovakvi rezultati sugeriraju da su hormonalne promjene prije menstruacije samo jedan od krivaca za promjenu rapoloženja, a voditeljica istraživanja dr. Romans naglašava da je PMS zapravo postao moderna verzija stare teorije o ženskoj histeriji.

18.10.2012. 11:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh