« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VLADIMIR PUTIN:

Plinovod Sjeverni tok je siguran i pouzdan

Dok Putin tvrdi kako su podmorski plinovodi dobri, organizacije za zaštitu okoliša upozoravaju na katastrofalno stanje Baltika

(Wikipedia)
Više o

plinovod

,

Vladimir Putin

,

Baltik

,

Sjeverni tok

Ruski premijer Vladimir Putin u srijedu je u Helsinkiju odbacio zabrinutost oko planiranog plinovoda Sjeverni tok kojim bi se ruski plin do Europe dopremao preko Baltičkog mora i ustvrdio da je ta veza "sigurna i pouzdana".

Na regionalnom summitu baltičkih zemalja Putin je rekao da će "Sjeverni tok biti siguran i bez prekida isporuka", javlja agencija AP.

Aludirao je na prekide u isporuci plina za Europsku uniju kakvih je zadnjih godina bilo zbog financijskog spora Rusije i Ukrajine, preko koje danas prolazi glavni plinovod za Europu.

Putin je izrazio iznenađenje što projekt Sjeverni tok "izaziva emocije" i poručio da su "plinovodi pod morem dobri. Više od trećine plinovoda kojim se dobavlja ruski plin prolaze ispod mora. I sve dobro funkcionira, bez problema, bez emocija".

"U Baltiku je 40.000 tona kemijskog oružja", rekla je u Helsinkiju litavska predsjednica Dalia i dodala da je ondje vjerojatno i mnogo konvencionalnog oružja te da je "135 mina već neutralizirano" i pozvala u pomoć međunarodne organizacije UN, EU, NATO i OESS.

Plinovod Sjeverni tok, dug 1.198 km, prolazio bi Baltičkim morem, bio kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje i povezivao bi Viborg u Rusiji s Greisfwaldom u Njemačkoj.

Aktivisti za zaštitu okoliša i neki vladini dužnosnici strahuju od posljedica koje bi izazvala gradnja u moru koje je među najonečišćenijima na svijetu.

Baltik je onečišćen otpadnim vodama koje treba reciklirati, ističe organizacija Greenpeace i dodaje da tom moru treba 30 godina da se obnovi, a švedski kralj Carl XVI. Gustav upozorio je da su najveća pošast alge koje doslovce guše Baltik.

Zeleno svjetlo za projekt dale su sve uključene zemlje: Rusija, Finska, Švedska, Danska, Estonija, Letonija, Litva, Poljska, Njemačka, te Norveška i Bjelorusija iz kojih se pritoke ulijevaju u Baltičko more, koje je male dubine i gotovo zatvoreno. Čeka se još pristanak neovisnog tijela iz Finske gdje su u srijedu političari baltičkih zemalja raspravljali o zaštiti tog mora najizloženijeg onečišćenju, javlja AFP. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 18:38:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh