« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
otvaranje tvornice, a štedi se plin

Plin trenutno stiže iz Njemačke

Skupo ćemo ga platiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

ruski plin

,

nestašica plina

,

interventni uvoz plina

,

Vindija Vivis

Hrvatska će nastaviti interventan uvoz plina iz Njemačke prema dogovoru s E.ON Ruhrgasom, o čemu je jučer postignut dogovor u kojem sam i sam sudjelovao, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas u Varaždinu prilikom otvorenja nove tvornice Vindija Vivis.

Sanader je istaknuo kako se osim ovog dogovora i dalje radi na osiguranju dobave dodatnih količina plina iz drugih pravaca, a mnogo se očekuje i od sutrašnjeg sastanka u Moskvi između predstavnika Gazproma i svih zemalja koje imaju ugovor s tom tvrtkom oko dobave plina.

Sastanak se održava na razini premijera, odnosno predstavnika Vlade, tako da će u Moskvu sigurno putovati potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a tijekom dana dogovorit ćemo ostale članove delegacije. Očekujem da sastanak u Moskvi donese rješenje plinske krize, te da se počnu poštivati ugovori koje Gazprom ima s tvrtkama, pa tako i Inom, zaključio je Sanader.

Premijer je, podsjećajući da je u energetici jedan od ciljeva energetska neovisnost, najavio i skoro donošenje energetske strategije koja predviđa plinofikaciju Hrvatske.

Taj projekt, kazao je, predviđa izgradnju nekoliko novih pravaca dobave plina poput interkonekcije s Mađarskom (plinovod Slavonski Brod-Donji Miholjac-Dravszerdahely), zatim priključenje na tzv. TAP plinovod (Trans-Adriatic Pipeline) kojim bi se plin dopremao iz Kaspijskog mora i Irana preko Albanije i Italije.

Također, tu je i plinovod koji bi preko Italije dopremao plin iz Alžira i Libije te izgradnja LNG terminala za koji je poznata lokacija, istaknuo je premijer Sanader u obraćanju gospodarstvenicima varaždinskog područja na svečanom programu povodom obilježavanja 50 godina rada i razvoja poslovnog sustava Vindija. (hina/metro-portal)

16.01.2009. 14:10:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh