« Biznis
objavljeno prije 4 mjeseca i 25 dana
GIG EKONOMIJA

Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024.

Sutra se u Zagrebu održava prva hrvatska konferencija o Gig ekonomiji ili ekonomiji honorarnih poslova

Što je to gig ekonomija zapravo?
Što je to gig ekonomija zapravo? (Arhiva)
Više o

gig ekonomija

,

platformski rad

Za manje od 24 sata u Zagrebu će se na Gig konferenciji okupiti najvažniji sudionici domaće gig ekonomije, koja je rastući trend ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi, pa i svijetu. Ovogodišnje izmjene Zakona o radu po prvi su put uvele pojam platformskog rada u domaće zakonodavstvo. Hrvatska nije ni prva ni posljednja zemlja u Europi koja se u ovom smislu bavi regulacijom gig ekonomije. Štoviše, i u zakonodavstvu Europske unije trenutno se radi na ovim pitanjima.

Idealan je to okvir za prvu hrvatsku Gig konferenciju koja se 6. prosinca održava u zagrebačkom Hotelu Zonar u organizaciji agencije Komunikacijski laboratorij.

„Vjerujem kako će održavanje Gig konferencije u Zagrebu omogućiti razmjenu informacija između relevantnih dionika, poslodavaca, sindikata i državnih institucija, kako bi se razmotrile najbolje prakse i izazovi povezani s gig ekonomijom u Hrvatskoj. Otvorenim i pravovremenim dijalogom te izazove potencijalno možemo i riješiti", rekao je Marin Šušnjar, General manager Wolt Hrvatska.

Izmjene Zakona o radu donose strožu regulaciju platformskog rada, a sve ide u smjeru zaštite prava gig radnika, koji dio ili cijeli prihod ostvaruju preko digitalnih platformi za rad. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je dva važna pravilnika koji će utjecati na rad svih platformi, ali i agregatora - posrednika, gig radnika, kao i na cjelokupno gospodarstvo. Primjerice, digitalne platforme će od 1.1.2024. Ministarstvu morati u stvarnom vremenu dostavljati podatke o broju radnika na platformi, vrsti ugovornog odnosa, lokaciji obavljanja posla kao i vremenu kada je posao započeo i završio. Sve o novom Vladinom informacijskom sustavu o suzbijanju neprijavljenog rada (JEER) na Gig konferenciji isrpičat će ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu, Dražen Opalić.  

„Ove izmjene Zakona o radu dolaze baš u vrijeme u kojem se ista problematika regulira na razini Europske unije. Europski dužnosnici, ali i vladajući u ostalim državama, mogu se svakako ugledati na hrvatsku regulativu jer je Vlada zadržala pravo radnika na fleksibilno radno vrijeme, što je izuzetno važno brojnim ljudima koji honorarno rade putem digitalne platforme", kaže Morena Šimatić, Country manager Uber Hrvatska.

Na konferenciji ćemo od osnivača poljske platforme GIGLIKE Tomasza Milosza čuti kako je gig ekonomija regulirana u Poljskoj u kojoj već sada petinu svih radnika čine gig radnici. Prva domaća Gig konferencija okupit će se predstavnike najvećih platformi koje djeluju na hrvatskom tržištu Glovo, Wolt, Uber i Bolt, agregatore - posrednike, gig radnike, tvrtke koje svoje usluge i proizvode nude putem platformi, poput Studenac marketa, akademsku zajednicu i javnu upravu.  

Gig konferenciju možete pratiti na Facebooku, Instagramu i LinkedInu za sve novosti.  

05.12.2023. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh