« Biznis
objavljeno prije 4 mjeseca i 26 dana
STVARNO?

Mogu li se u 2024. godini pojaviti nove industrije koje će ponoviti uspjeh umjetne inteligencije viđen početkom 2023.?

Proširena stvarnost (AR), virtualna stvarnost (VR) i miješana stvarnost (MR) imaju potencijal revolucionizirati način na koji komuniciramo sa svijetom oko nas

Svašta se radi
Svašta se radi (Arhiva)
Više o

umjetna inteligencija

,

Freedom Finance

Tehnološki krajolik neprestano se razvija i napreduje, stoga nije iznenađenje vidjeti rapidan rast novih industrija. Prostorno računalstvo je razmjerno širok pojam koji uključuje tehnologije poput proširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR) i miješane stvarnosti (MR). Navedene tehnologije imaju potencijal revolucionizirati način na koji komuniciramo sa svijetom oko nas, a već se određeno vrijeme koriste u raznim industrijama, uključujući industriju videoigara, medicine i proizvodnje. U nastavku teksta analitičari Freedom Finance Europe donose svoja predviđanja o tehnologijama koje bi mogle oblikovati našu budućnost.

Američki tehnološki div Apple, po raznim napisima, ulaže velika sredstva u prostorno računalstvo i „po kuloarima" se priča kako razvija vlastite AR/VR slušalice. Ako Apple uspije u svom naumu i plasira ovaj proizvod na tržište, to bi moglo potaknuti novi val interesa za prostorno računalstvo i dovesti do razvoja novih industrija i pojave novih oblika poslovanja.

Možda su upravo ova „šuškanja" razlog zašto je prostorno računalstvo postalo jedno je od područja koje privlači sve veću pozornost. O tome svjedoči i Appleovo predstavljanje Apple Vision Pro, prvog prostornog računala. Predviđeno za puštanje u prodaju 2024. godine, ovo novo čudo tehnologije ima za cilj neprimjetno povezati digitalni sadržaj s fizičkim svijetom predstavljanjem potpuno trodimenzionalnog korisničkog sučelja kojim upravljaju oči, ruke i glas korisnika. Ovo je značajan korak prema budućnosti u kojoj će digitalna interakcija biti sveobuhvatnija i intuitivnija.

Nešto što također ne može proći ispod radara je infrastruktura električnih vozila (EV) koja pokazuje značajan rast zadnjih par godina. Na primjer, predviđa se da će tržište infrastrukture punjača električnih vozila za prijevoz teških tereta 2024. godine vrijediti nešto manje od 7,4 milijarde američkih dolara. Osim toga, stručnjaci očekuju da će do 2030. potražnja za energijom za punjenje električnih vozila doseći 53 milijarde kWh, što ukazuje na snažan zamah i konstantan rast ovog sektora.

Uz prostorno računalstvo i EV infrastrukturu, postoji niz drugih industrija koje bi mogle slijediti nagli razvoj u tim razmjerima. Web3, nova vizija interneta temeljena na blockchain tehnologiji, jedan je od primjera potencijalnih uspješnica. Web3 ima potencijal pokrenuti revoluciju u mnogim industrijama, pogotovo u financijama, društvenom umrežavanju i već spomenutim videoigrama. Kvantno računalstvo, za koje upućeni tvrde da je budućnost tehnologije, bi također moglo potaknuti razvoj mnogih industrija uključujući proizvodnju lijekova, znanost o materijalima i financije. Još jedan potencijalni procvat možemo vidjeti u sintetičkoj biologiji, polju biološkog inženjerstva koje omogućuje stvaranje novih i korisnih bioloških sustava. Razvoj sintetičke biologije bi zahvatio te promijenio iz temelja medicinu, poljoprivredu i energetiku.

Investitori zainteresirani za nove industrije i industrije u nastajanju trebali bi pažljivo odvagnuti prije donošenja bilo kakve odluke o ulaganju. Taj tip ulaganja donosi mnoge nestabilnosti i rizike, ali, s druge strane, mogu ponuditi visoke povrate ulagačima koji su spremni preuzeti rizik. Međutim, uspjeh svake industrije ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući tehnološki napredak, prihvaćenost na tržištu, regulatornu podršku i mnogim drugim. Stoga je u današnjem promjenjivom tehnološkom krajoliku važna konstantna informiranost i prilagodba novim uvjetima.

04.12.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh