« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
EHHH...

Plastične vrećice i dalje preplavljuju Hrvatsku

Jednokratni plastični predmeti, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje preplavljuju hrvatsko tržište

I dalje su svugdje...
I dalje su svugdje... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

plastične vrećice

Ta direktiva obvezala je članice Europske unije da do 31.srpnja 2021.godine donesu mjere potrebne za postizanje trajnog smanjenja potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.

Međutim, osam mjeseci nakon roka, jednokratni plastični predmeti i dalje se nude u trgovinama i ugostiteljskim objektima, tvrdi Zelena akcija pozivajući se na neformalno terensko istraživanje koje su provele organizacije iz Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj.

"Tražimo da Ministarstvo hitno propiše rok nakon kojeg više neće biti moguće pronaći plastične proizvode koji su obuhvaćeni zabranom stavljanja na tržište, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom", izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije ukazali su na propuste prilikom provođenja europske Direktive o jednokratnoj plastici performansom ispred zgrade resornog ministarstva, gdje su postavili su transparent s natpisom: "Imate rupu u zakonu! Ukinite dijeljenje plastičnog smeća"

„Osam mjeseci nakon zadanog roka još uvijek izostaju bilo kakve mjere ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih čaša i spremnika za hranu, kao i mjere za podizanje svijesti o štetnosti jednokratne plastike", dodala je Mileusnić.

Zbog kašnjenja s provedbom i pasivnosti ključnih aktera, Hrvatska i dalje gomila otpad od jednokratne plastike. Zbog toga je Zelena akcija je u ime Platforme poslala službeni dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu u kojem traži objavu podataka o trenutnim zalihama te nadzoru koji je do sada proveden.

Direktivu o jednokratnoj plastici Europski je parlament donio u lipnju 2019.godine u sklopu akcijskog plana koji daje prednost održivim i netoksičnim proizvodima koji se mogu ponovno upotrijebiti,čime se prije svega želi smanjiti količina nastalog otpada.

14.04.2022. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh