« Iza ogledala
objavljeno prije 4 dana i 6 sati
IZA OGLEDALA

Planet X iliti Nibiru... jesmo li se pomakli negdje po tom pitanju?

Prema tim teorijama, Nibiru je misteriozni planet koji se navodno nalazi na rubu našeg Sunčevog sustava i periodično prolazi blizu Zemlje, uzrokujući katastrofalne promjene na našem planetu

Zanimljivo... no, nedokazano... za sada ;)
Zanimljivo... no, nedokazano... za sada ;) (Arhiva)
Više o

teorije zavjere

,

Nibiru

,

Planet X

Nibiru, poznat i kao Planet X, predmet je mnogih teorija zavjere i pseudonaučnih spekulacija. Prema tim teorijama, Nibiru je misteriozni planet koji se navodno nalazi na rubu našeg Sunčevog sustava i periodično prolazi blizu Zemlje, uzrokujući katastrofalne promjene na našem planetu. Iako se ideje o Nibiru populariziraju u alternativnim krugovima, znanstvena zajednica odbacuje postojanje ovog planeta u obliku kakav se opisuje u teorijama zavjere.

Povijest ideje o Nibiru

Pojam "Nibiru" potječe iz sumerske mitologije, gdje se odnosi na planet povezan s bogom Mardukom. No, poveznica između sumerskog Nibiru i modernih teorija o apokaliptičnom planetu započinje krajem 20. stoljeća. Najveći poticaj ovoj ideji dala je autorica Zecharia Sitchin, koja je u svojim knjigama iznijela kontroverznu interpretaciju sumerskih tekstova. Sitchin je tvrdila da Nibiru kruži oko Sunca u eliptičnoj orbiti i da svakih nekoliko tisuća godina dolazi u blizinu Zemlje. Prema njoj, ovaj planet nastanjuju drevni vanzemaljci, poznati kao Anunnaki, koji su navodno stvorili ljudsku civilizaciju.

Ideja o Nibiru dobila je na popularnosti kada je 2003. godine teoretičarka zavjera Nancy Lieder tvrdila da će Nibiru proći blizu Zemlje i izazvati kataklizmu. Iako se to predviđanje nije ostvarilo, teorija o Nibiru nastavila je živjeti, posebno kroz internet forume i alternativne medije.

Znanstveni stav

Znanstvena zajednica izričito odbacuje postojanje Nibirua u obliku kako ga opisuju teorije zavjere. Astronomi naglašavaju da bi tako veliki objekt, ako postoji i kreće se prema unutrašnjosti Sunčevog sustava, već bio detektiran teleskopima. Također, njegova gravitacijska sila bi utjecala na orbite drugih planeta, što se do sada nije primijetilo.

Međutim, postoji koncept Planeta X, koji se odnosi na hipotetski planet iza Neptuna. Ovaj planet nije povezan s apokaliptičnim teorijama. Astronomi su predložili postojanje devetog planeta zbog anomalija u orbitama transneptunskih objekata, ali potraga za ovim tijelom još nije donijela konkretne dokaze. Iako neki nazivaju ovaj planet "Planet X", važno je razlikovati znanstvene hipoteze od pseudonaučnih teorija o Nibiru.

Utjecaj na kulturu

Usprkos nedostatku znanstvenih dokaza, Nibiru i teorije o Planetu X zadržale su svoju popularnost u alternativnim krugovima. Tema Nibiru često se pojavljuje u knjigama, filmovima, video igrama i dokumentarcima koji se bave apokaliptičnim scenarijima. Njegova mistična priroda i povezanost s idejama o kraju svijeta privlače ljude zainteresirane za teorije zavjere i neobične kozmološke fenomene.

Zaključak

Nibiru, ili Planet X, je fenomen popularan u pseudonaučnim krugovima, no znanstveni dokazi koji bi potvrdili njegovu egzistenciju ne postoje. Teorije o apokaliptičnom sudaru ili bliskom prolasku ovog planeta nisu utemeljene na stvarnim astronomskim opažanjima.

22.09.2024. 20:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh