« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
TRAŽI SE ODGODA

Plaćanje cestarine krši prava osoba s invaliditetom

U Uredu drže da nije bilo potrebno uvoditi restriktivne mjere već da treba iscrpiti druge mogućnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

invaliditet

,

naplata cestarine

,

Zakon o javnim cestama

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uputio je preporuku Vladi RH, upozoravajući da predložena izmjena Zakona o javnim cestama, kojom osobe s invaliditetom gube pravo na oslobađanje plaćanje cestarine, zadire u njihova postojeća prava i ima neželjene posljedice na položaj u kojem se nalaze.

Predloženim izmjenama tog Zakona predviđa se ukidanje prava na oslobađanje plaćanja cestarine osobama s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, u preporuci upućenoj Vladi upozorava da "unatoč teškoj gospodarskoj situaciji predložena promjena u ovom trenutku zadire u postojeća prava osoba s invaliditetom i ima neželjene posljedice na položaj u kojem se one nalaze".

Na taj su način, smatraju u Uredu, posebno zakinute skupine osoba s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni prijevoz te im osobni automobil služi kao pomagalo i jedino sredstvo mobilnosti.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je stoga apelirao na Vladu i na Hrvatski sabor da se izmjena Zakona o javnim cestama odgodi, te da se učini sve kako bi se očuvala prava koja olakšavaju osobama s invaliditetom pristup uslugama korištenja javnih cesta.

U Uredu drže da nije bilo potrebno uvoditi restriktivne mjere već da treba iscrpiti druge mogućnosti, te kao zadnju mogućnost uzeti ukidanje prava osoba s invaliditetom kao jedne od najosjetljivijih kategorija stanovništva koja treba najveću pomoć od države.

Predlažu da se postrože uvjeti za dobivanje 'smart kartica', odnosno oslobađanja plaćanja naknada, koji se tiču uporaba autocesta i objekata s naplatom, čime bi se znatno smanjila i proračunska sredstva potrebna za tu svrhu, ističe se u priopćenju Ureda pravobraniteljice Slonjšak.(hina/metro-portal)

23.04.2010. 07:12:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh