« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
UŽIVAJTE DO KRAJA

Pivo plus kobasice jednako je glavobolja

Neki od naših omiljenih ljetnih i svakodnevnih užitaka mogu biti uzrok intenzivnim glavoboljama, a one nam na ljetovanju najmanje trebaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pivo

,

alkohol

,

glavobolja

,

gazirana pića

,

hot dog

,

tamna čokolada

,

Hana Selimović

Možda ste mislili da je flaša hladnog piva, meso s ražnja i prsti umočeni u osvježavajuću morsku vodu savršen recept za ljetne dane. Niste pogriješili. Ali to je ujedno i savršena formula za instant glavobolju. Kako temperature rastu tako raste i mogućnost od glavobolje, a to potvrđuje i jedno istraživanje s Harvarda čiji su rezultati sljedeći: za svakih pet stupnjeva Celzijevih više, rizik od glavobolje raste oko 7,5 posto. Ali nije jedini problem vrućina. Prema riječima neurologa Alexandera Mauskopa iz njujorškog Centra za glavobolje, uzrok tom problemu obično leži u kombinaciji nekoliko čimbenika poput alkohola, mesa ili vremena. Međutim, nema potrebe da vam ljetovanje bude manje ugodno zbog boli u glavi. Preskakanje obroka također vodi glavoboljama pa zato čim osjetite prve naznake imajte na umu sljedeće:

Gazirana pića - sadrže zamjenski šećer (isto kao i neki jogurti). Prebacite se na prirodne sokove pa će rizik od glavobolja biti manji.

Roštiljski umak - Ako ga kupujete u trgovinama, znajte da sadrži tvari koje poboljšavaju okus, ali istovremeno muče mozak i izazivaju glavobolje (sužavaju krvne žile). Takve tvari se nalaze i u čipsu, obrađenom mesu pa čak i kupovnim juhama. Rješenje? Izbjegavajte namirnice koje sadrže sljedeće: hidrolizirane proteine povrća, autolizirani kvasac, natrijev kazeinat, ekstrakt kvasca, hidrolizirano zobeno brašno, prerađeni protein, kalcijev kazeinat.

>> Glavobolje - kako ih se riješiti

Hot dog -Nitrati i nitriti su spojevi koji imaju atom dušika vezan za atome kisika i utječu na sustav dušikovih oksida u mozgu. Dušični oksid se 'ispušta' u glavi kad osoba pati od migrena. A do toga može doći ako jedete hranu poput hot doga. Rješenje je jednostavno - preskočite tvornički obrađene kobasice i na roštilj stavite svježe meso.

Alkohol - Svi već znate sve o mamurluku. Ali kod ljudi koji su skloni migrenama, alkohol može negativno djelovati u trenu. Naročito vino koje sadrži tiramine, histamine i sulfate. Vino, viski i burbon pa i pivo lako mogu izazvati glavobolje. Ali i bilo koje drugo alkoholno piće jer smanjuje razinu magnezija u tijelu. Ako već morate piti. Pijte džin ili votku koji su čista pića. Idealno piće za ljeto je Bloody Mary jer sadrži votku i sok od rajčice koji sadrži fruktozu dobru razgradnju alkohola.

>> Glavobolja - riješite je se bez lijekova

Sir - sadrži tiramin (koji je inače najčešći nusproizvod fermentacije vina ili piva, ali i ukiseljene hrane). On potiče lučenje neurotransmitera norepinefrina koji izaziva stezanje krvnih žila i povećanje broja otkucaja srca. Razmislite o nekoj drugoj namirnici koji biste dodali svojem hamburgeru. Izbjegavajte kisele krastavce, jedite svježe. Izbjegavajte švicarski sir i parmezan.

Tamna čokolada - sadrži aromatski amin feniletilamin koji u biti nije štetan - on je odgovoran za euforiju koju doživljavate nakon čokolade. On poboljšava lučenje hormona dobrog raspoloženja, ali oni pored stavljanja osmijeha na lice istovremeno stežu krvne žile u mozgu, a to može potaknuti glavobolju. Što je čokolada tamnija, bolje za vas. Ali najbolje je da jedete čokoladni puding - sadrži manje kakaa i dat će vam male doze magnezija koji ublažava glavobolje.

21.11.2011. 10:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh