« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ZNALI SMO!

Pivo može biti dobro za zdravlje srca

Znanstveno je potvrđeno -da umjerena konzumacija piva dokazano ima povoljan utjecaj na zdravlje srca

Pij malo, pij dobro :)
Pij malo, pij dobro :) (Arhiva)
Više o

pivo

,

zdravlje srca

,

umjerena konzumacija

Prije nekoliko tjedana objavljen je do sada najveći konsenzus znanstvenika o utjecaju konzumacije piva na zdravlje čovjeka. Panel znanstvenika sastavljen od brojnih međunarodnih stručnjaka na području istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje jednoglasno je zaključio kako umjerena konzumacija piva (do jednog piva (3 dL) dnevno za žene i do dva (6dL) za muškarce smanjuje kardiovaskularni rizik.

Rad je temeljen na 150 studija, objavljen je u znanstvenom časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, a radnu skupinu predvodili su stručnjaci Mediteranskog instituta za neurologiju iz Italije.

Epidemiološke studije pokazale su kako umjerena konzumacija piva pruža veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima. To znanstvenici pripisuju brojnim molekulama u pivu, poglavito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Osim toga, sve je više dokaza o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva na neurodegenerativne bolesti (Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest). Znanstvenici su još jednom potvrdili kako osobe koje umjereno i odgovorno konzumiraju pivo imaju sniženu stopu smrtnosti, poglavito zbog smanjenja kardiovaskularnog rizika, u usporedbi s potpunim apstinentima.

Veliki značaj pozitivnim učincima umjerenog pijenja piva znanstvenici pripisuju i načinu konzumacije, a poželjne su upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu - pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu.

Iako se na Mediteranu još uvijek češće pije vino, autori navode kako se u nekim zemljama Mediterana značajno povećala naklonost pivima.

U ovome opsežnom pregledu znanstvenih dokaza, autori su se osvrnuli i na skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, kardijalnim aritmijama, depresijom, bolestima jetre i pankreasa.

Upozorili su i na razorne utjecaje alkohola u prekomjernim količinama te na rizik pretjeranog pijenja velikih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju koji je čest u adolescenata. 

Piše: doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender
13.07.2016. 17:06:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh