« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SAMUEL ŽBOGAR

Pitanje Ljubljanske banke trebalo bi se riješiti do kraja listopada

I dalje se traži rješenje za Ljubljansku banku u okviru roka što su ga u srpnju objavili premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Slovenija

,

Ljubljanska banka

,

Samuel Žbogar

Na konferenciji za novinare u sklopu Bledskog strateškog foruma, Žbogar je na novinarsko pitanje vrijedi li još rok do se do kraja listopada nađe rješenje za Ljubljansku banku, izrazio nadu da će tako biti. "U Bohinju je dogovoreno da se preko ovlaštenih predstavnika dviju vlada rješenje traži i nađe. I dalje tražimo rješenja u okviru roka koji su postavili premijeri i nadamo se da ćemo uspjeti", rekao je.

Odbio je iznijeti pojedinosti i rekao: "Reći nešto više u sadašnjem trenutku ne bi bilo konstruktivno". Žbogar je potvrdio da se na Bledu, gdje je razgovarao s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, sastao i s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, no s njime nije razgovarao o pitanju Ljubljanske banke.

Slovenija želi problem bivših štediša Ljubljanske banke s prostora bivše Jugoslavije rješavati u sklopu sukcesije stare devizne štednje u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja. Stajališta Slovenije oko sukcesije jasna su i trenutačno se rješavanje pitanja devizne štednje i rada Ljubljanske banke odvija samo s Hrvatskom u sklopu završetka njenih pregovora s Europskom unijom, rekao je Žbogar.

Ljubljana i dalje očekuje da se slovenskim bankama u Hrvatskoj omogući slobodan rad u Hrvatskoj, kako bi se zatvorilo pregovaračko poglavlje Hrvatske s EU-om o slobodnom protoku kapitala (poglavlje IV), ponovio je.

Žbogar nije želio konkretno odgovoriti na pitanje slovenske novinarke o mogućem zahtjevu Ljubljane da joj Zagreb u okviru sukcesijskog postupka vrati iznos od gubitaka Istarskih željeznica. Taj je dug pokrilo Željezničko poduzeće Ljubljana u vrijeme bivše Jugoslavije kad su slovenske željeznice upravljale prugama u Istri. "Ne bih govorio o tim stvarima. Mislim da će stvari uskoro biti jasne i da ćemo naći rješenja", rekao je Žbogar. (hina/metro-portal)

30.08.2010. 15:47:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh