« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
STVARNO?

Piletina nije zdravija od crvenog mesa

Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je recept za održavanje zdravog nivoa kolesterola

Piletina isto diže kolesterol
Piletina isto diže kolesterol (Shutterstock)
Više o

kolesterol

,

piletina

Kolesterol izaziva kontroverze već neko vrijeme, a svi savjeti na tu temu počinju s odricanjem od crvenog mesa i prelaskom na piletinu... koji, tvrde znanstvenici, nisu točni. 

Prema najnovijem istraživanju, jedenje bijelog mesa isto će utjecati na nivo kolesterola kao i konzumacija crvenog, iako još uvijek važi dugogodišnje uvjerenje da je bijelo meso zdravije, odnosno da vjerovatno uzrokuje manje krvožilnih bolesti od crvenog mesa, poručili su znanstvenici sa Sveučilišta San Francisco.

Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je recept za održavanje zdravog nivoa kolesterola, tvrde u studiji objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Poznato je da zasićene masne kiseline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili takozvanog lošeg kolesterola u krvi. Ako se u organizmu stvori višak kolesterola, on se taloži na stijenkama arterija koje nose krv do srca i mozga, što može uzrokovati srčani ili moždani udar.

Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda.

Kako bi provjerili vrijedi li već uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom pridonose riziku od pojave krvožilnih bolesti, znanstvenici su napravili testiranje na više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.

Sudionici istraživanja prolazili su kroz tri vrste režima prehrane: prehrana crvenim mesom, prehrana bijelim mesom i prehrana bez mesa. Svaka dijeta trajala je četiri tjedna. Glavni izvor crvenog mesa tijekom studije bio je govedina, dok je piletina služila kao glavni bijeli mesni protein.

Znanstvenici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima prehrane.

Rezultati studije pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na rauine kolesterola, dok su prehrane s crvenim i bijelim mesom imale identične učinke na kolesterol..

Istraživači ipak upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utječe na pojavu krvožilnih bolesti.

14.08.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh