« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
HEH

Pijete li previše?

Dolazi vikend, možda ste i sada nakon posla otišli s ekipom na cugu... no, pazite li što i koliko pijete?

Lakše malo...
Lakše malo... (Arhiva)
Više o

piće

,

alkohol

,

cuga

Da vam kažemo na samom početku - OK je da si ponekad nešto popijete u nekim prigodama, ne može se živjeti cijeli život bez alkohola (dobro, neki mogu, ali najviše ljudi ne može)... no, treba znati svoje granice.

Naime, uživanje u piću s vremena na vrijeme, prilikom opuštenog obiteljskog druženja ili rođendana, nije nimalo neuobičajeno. Međutim, s unosom alkohola vrlo je lako pretjerati, upozoravaju stručnjaci.

Kako kažu iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite SAD-a (HHS) te Centara za kontrolu i prevenciju alkoholizma, postoje jasni znakovi koji otkrivaju razliku između povremene i pretjerane konzumacije alkohola.

Umjereno pijenje odnosi se na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Ovo je ujedno dnevni maksimum koji preporučuju stručnjaci, donosi Health. Prekomjerno opijanje definira se kao četiri ili više pića dnevno za žene i pet ili više pića dnevno za muškarce. Isto tako, moramo imati na umu da se ovi brojevi odnose na pića konzumirana odjednom, primjerice dok smo nekoj zabavi ili na večeri.

Administracija za zlouporabu supstanci i mentalno zdravlje (SAMHSA) predlaže da obratimo pažnju na određene znakove upozorenja. Recimo, ako vas ometa u svakodnevnim aktivnostima ili nastavljate piti nakon što bi trebali prestati, tako da čak i vaša obitelj i prijatelji komentiraju da pretjerujete. To bi već trebalo biti alarmantno.

Ako stalno razmišljate o alkoholu ili dugotrajno pijete, treba vam više nego što ste planirali ili da biste postili jednak učinak nego prije - e, to je već stvarno ozbiljno i trebali bi ili prestati ili se javiti liječniku.

Stvar je zapravo jednostavna (barem u slučajevima kad vam alkohol ne ukine razum) - kako biste prepoznali imate li problem s pretjeranom konzumacijom alkohola, liječnici savjetuju da bilježite svoje navike te sami sebi postavite određena ograničenja u smislu konzumiranja alkohola.

Čim primjetite da se stanje pogoršava, krenute na rehabilitaciju da ne bi bilo prekasno...

31.03.2023. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh