« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
MALI ZELENI?

Phoenix traži život na Marsu

NASA-ina letjelica sletjela na Marsov sjeverni pol i poslala prve fotografije Crvenog planeta

Od 11 ranijih pokušaja spuštanja na Mars samo je pet uspjelo, stoga ne čudi veselje u NASA-i
Od 11 ranijih pokušaja spuštanja na Mars samo je pet uspjelo, stoga ne čudi veselje u NASA-i (AFP)
Više o

Mars

,

NASA

,

phoenix

,

istraživanje Marsa

Svemirska letjelica Američke svemirske agencije NASA Phoenix uspješno se spustila na Mars u ponedjeljak u 1.53 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Putovanje od 10 mjeseci

Nakon putovanja dugog gotovo deset mjeseci i 680 milijuna prijeđenih kilometara letjelica se spustila na Marsov sjeverni pol.

MisijaPhoenix je dizajniran za ispitivanje Marsova tla i leda. U iduća tri  mjeseca ispitivat će se je li voda na Marsu bila u tekućem stanju te je li na Marsu bilo organske materije. Prema prvim fotografijama čini se da se ispod šljunka krije led. 

Nakon što su primili signal s letjelice koja je brzinom od oko 20.500 km na sat uspješno prošla Marsovu atmosferu i sletjela na površinu planeta, u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, počelo je slavlje. Znanstvenici su konačno odahnuti. 

Phoenix je sletio sjevernije na Mars od bilo koje ranije misije, na mjestu za koje se pretpostavlja da ispod površine krije ledom bogati ‘permafrost’ - stalno zaleđeno tlo, do kojeg će pokušati doći robotska ruka letjelice.

Phoenix je opremljen za analizu vode koja je sada zamrznuta u permafrostu, za provjeru postojanja ugljikovih spojeva koji su bitan sastojak života i za praćenje vremenskih prilika u polarnoj regiji Marsa, po prvi puta s površine Crvenog planeta. 

Misija Phoenixa, koji je lansiran 4. kolovoza prošle godine, trebala bi trajati tri mjeseca.

Od 11 ranijih pokušaja spuštanja na Mars, različitih zemalja, samo je pet uspjelo. Posljednji neuspješan NASA-in pokušaj slijetanja na sjeverni pol Marsa dogodio se 1999. godine.

Zaslužni za uspjeh

Međunarodni doprinos misiji Phoenix dali su Kanadska svemirska agencija CSA, Sveučilište Neuchatel u Švicarskoj, sveučilišta Kopenhagen i Aarhus u Danskoj, njemački Institut Max Planck i finski Meteorološki institut. (HINA) 

26.05.2008. 23:24:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh