« Film
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OD 22. DO 28. SVIBNJA

Peti Festival židovskog filma posvećen ženama holokausta

Cilj Festivala je da što više mladih pogleda filmove, izložbe i predavanja o holokaustu kako se ne bi ponovilo zlo koje je vladalo četrdesetih godina prošlog stoljeća

Festival židovskog filma
Festival židovskog filma (JFF)
Više o

Festival židovskog filma

,

kino Europa

Peti Festival židovskog filma, u okviru kojega će se od 22. do 28. svibnja u zagrebačkom kinu Europa prikazati 56 dugometražnih, kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, održava se na temu "Žene u holokaustu" i posvećen je ženama koje su se borile za opstanak i preživljavanje u koncentracijskim logorima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Festival otvara dokumentarni film "Dječje carstvo (Lea i Daria)" Branka Ivande, priča o dječjoj glumačkoj zvijezdi predratnog i ratnog Zagreba koja je umrla u vagonu za Auschwitz.

Cilj Festivala je da što više mladih pogleda filmove, izložbe i predavanja o holokaustu kako se ne bi ponovilo zlo koje je vladalo četrdesetih godina prošlog stoljeća, rekao je počasni predsjednik Festivala Branko Lustig.

To je jedini festival u svijetu koji poučava o holokaustu, što je važno jer je još samo tri tisuće onih koji su preživjeli holokaust, istaknuo je Lustig, dodavši da se snima sve manje filmova o holokaustu pa bi se festival mogao preusmjeriti prema temama tolerancije.

Izrazivši žaljenje što još nije snimljen film o Jasenovcu, "jednom od najstrašnijih logora na svijetu", Lustig je najavio da Slavko Goldstein i Miljenko Jergović sada pišu scenarij za takav film.

Požalivši se na financijsku situaciju zbog čega se odustalo od dovođenja svjetskih filmskih zvijezda u Zagreb, Lustig je pohvalio Grad za potporu bez koje se, naglasio je, festival ne bi ni nastavio. Broj posjetitelja svake godine raste, na prvom festivalu bilo ih je tri tisuće, a na prošlogodišnjem sedam tisuća, dodao je.

Direktorica festivala Nataša Popović rekla je da su filmovi izabrani između 250 odgledanih, među kojima je 16 igranih, 31 dokumentarni i devet kratkih filmova.

Najavila je da će se u okviru Festivala održati dva obrazovna jutra za učenike i međunarodna filmska radionica na kojoj će se snimiti dva kratka filma, te glazbene večeri u okviru kojih će nastupiti bečka grupa "Klezmer Reloaded" i održati više slušaonica elektronske glazbe.

U programu festivala su, među ostalim, filmovi "Podići se iz pepela" o ženi koja je radila u ambulanti u Auschwitzu, "Svadbena pjesma" o prijateljicama Židovki i Muslimanki i "Racija" o dječacima u ratnom Parizu, "Moja borba" o mladom Adolfu Hitleru i "Zdravo doviđenja" o francuskom paru koji se odlučuje preseliti u Izrael.

Ulaz na Festival židovskog filma u Zagrebu je besplatan.

18.05.2011. 17:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh