« Film
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BOGAT PROGRAM

21. Animafest: 69 filmova u 7 kategorija

Festival će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u kinima "Europa" i "Tuškanac" ,a prikazat će se 69 filmova u sedam programa, od čega 22 su dugometražni, a 47 kratkometražni

animafest kino europa animirani film
Više o

Animafest Zagreb

,

animirani filmovi

Za Grand Prix će se natjecati devet filmova, koji predstavljaju presjek najvrednijih i najvažnijih radova nastalih u posljednje tri godine diljem svijeta. Među njima su "Doviđenja, gospodine Christie" Phila Mulloya, prvi srpski dugometražni animirani film "Technotise: Edit i ja" Alekse Gajića, najnovija uspješnica studija Folimage, triler "Život jednog mačka", ljubavna priča u ritmu latinoameričkih balada "Chico i Rita" Oskarovca Fernanda Truebe i španjolskog dizajnera Javiera Mariscala, prvi kineski nezavisni animirani film "Piercing I" redatelja Liu Jiana i najskuplji švedski animirani film svih vremena "Metropia" Tarika Saleha.

U okviru posebnih projekcija prikazat će se filmovi "Iluzionist" Sylvaina Chometa, "Koralina i tajna ogledala" Henrya Selicka i "Simpsoni" Davida Silvermana. "Animafest za najmlađe", popratni je dječji program kratkih filmova bez titlova, a napravljen je u suradnji s ljubljanskim festivalom animiranih filmova "Animatekom".

U programu "Cartoon d'Or", nazvanom po prestižnoj europskoj nagradi za kratki animirani film, prikazat će se ponajbolji kratkometražni uratci, među ostalim, "Krokodil" Kaspara Jancisa, "Logorama" Francoisa Alauxa, Hervea de Crecyja i Ludovica Houplaina te "Bijesni čovjek" Anite Killi.

Retrospektivni program posvećen je filmovima člana žirija, nagrađivanog nizozemskog majstora animacije Paula Driessena, dok će "Svjetska panorama" prikazati šest filmova, među ostalim, novi dugometražni film Jana Švankmajera "Preživjeti život (teorija i praksa)", eksperimentalni "Zagonetni predznaci Leona Prozaka" Carlosa Sante i "Midori-ko" Keite Kurosake.

Programski novitet "Kino za uši" donosi tri starija filma važna za animirani film i pop kulturu, "Žuta podmornica" iz 1968., "Pink Floyd: zid" iz 1982. i "Heavy Metal" iz 1981. Za treći regionalni forum Animafesta, koji će se održati od 2. do 4. lipnja, odabrano je šest projekata iz pet zemalja. Iz Hrvatske će se predstaviti projekti "Cvrčak i Mrvica" Darka Bakliže i "Mechanical Figures - Inspired by Tesla" Helene Bulaje.

Autor festivalske špice je animator i ilustrator Dalibor Barić, a u žiriju su redatelj "Simpsona" David Silverman, Paul Driessen, dobitnik "Animafestove" Nagrade za životno djelo i Dunja Janković, strip-autorica i ilustratorica. Novi umjetnički ravnatelj je animator Daniel Šuljić.


18.05.2011. 11:48:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh