« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
LOV NA SENZACIJE

Peta žrtva svinjske gripe preminula u zabočkoj bolnici

Ministar Milinović pozvao je medije da ne objavljuju neprovjerene informacije, a građanima poručio da je cjepivo sigurno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Pusić/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

svinjska gripa u Hrvatskoj

,

gripa A (H1N1)

U zabočkoj Općoj bolnici prošle je noći umro pacijent sa dokazanom zarazom virusom nove gripe H1N1, javlja HTV. Pedesetogodišnji muškarac bio je kronični bolesnik i imao nekoliko dodatnih rizika za teži oblik bolesti. Bio je pretio (više od 150 kg), bolovao je od dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Umro je od upale pluća kao komplikacije i posljedice bolovanja od H1N1.

Glasnogovornik Krapinsko-zagorske županije Josip Bosak potvrdio je prvi smrtni slučaj u toj županiji od virusa H1N1.

U 53-godišnjeg muškarca za kojeg su mediji jučer objavili da je peta žrtva virusa H1N1 u Hrvatskoj nije dokazan taj virus, izjavio je danas u Karlovcu ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Pozvao je medije da se ne natječu "tko će prvi objaviti senzacionalnu vijest" o novoj žrtvi tzv. svinjske gripe, nego da prije toga informacije provjere, pri čemu je poručio da je javni interes da što manje dezinformacija kola u javnosti.

Opovrgnuo je i napise da je najmlađa zaražena osoba, dijete od nekoliko dana, bilo na respiratoru. Ministar je objasnio da je dijete bilo primljeno u bolnicu radi opreza jer mu je majka bila zaražena virusom i prenijela ga je na dijete, ali ono je već sedmi dan dobro, a nema ni povišenu tjelesnu temperaturu.

Prokomentirao je i rezultate ankete objavljene u nekim medijima, po kojima navodno dvije trećine građana sumnja u sigurnost novog cjepiva. Rekao je da mu danas u Ogulinu i Karlovcu, u bolnicama koje je obišao, nijedan od 15 pacijenata na pitanje boji li se svinjske gripe nije odgovorio potvrdno, a cijepljenje protiv sezonske ili nove gripe slobodna je odluka svakog pojedinca.

Na pitanje može li jamčiti da je novo cjepivo sigurno te hoće li se on i njegova obitelj cijepiti, Milinović je odgovorio da je novo cjepivo po svim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije pouzdano. Kazao je da će se on cijepiti čim se cijepe sve rizične skupine jer nikako ne bi htio da zbog njega bilo tko ostane bez cjepiva.

Rekao je da je u Hrvatskoj potvrđeno 3.140 pacijenata sa simptomima nove gripe, pri čemu je istaknuo da je njih gotovo 3.000 preboljelo bolest s blagim simptomima, a trenutačno je u hrvatskim bolnicama stotinjak zaraženih pacijenata s blažim ili teškim komplikacijama.

Stara boljka - umjetna oplodnja

Zamoljen da prokomentira razglednice koje, kako pišu neki mediji, Ministarstvu i Klinici za ženske bolesti u Petrovoj redovito iz Slovenije šalju parovi koji u tu zemlju odlaze na potpomognutu oplodnju, Milinović je rekao da je u rujnu i listopadu 2008. godine u Petrovoj bolnici bilo obavljeno 77 postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a u ista dva mjeseca ove godine 99, i to je uspjeh novog zakona.

Po njegovim riječima, postotak uspješnih trudnoća u istom se razdoblju povećao s 21 na 28 posto, što potvrđuje da novi Zakon o medicinskoj oplodnji neće smanjiti broj novorođene djece po tom postupku.

Pozvao je parove koji su poslali razglednice da mu se jave kako bi vidio koji su razlozi njihova liječenja u Sloveniji. No, dodao je, dio parova zbog raznih medicinskih razloga opravdano traže pomoć u inozemstvu, a sljedeće godine HZZO će osigurati više novca za povrat troškova njihova liječenja, ali samo u opravdanim slučajevima.

Na pitanje koji će mu biti prvi potezi kao potpredsjednika vlade odgovorio je kako još nije potpredsjednik jer je Hrvatska parlamentarna država i potpredsjednik će postati tek ako to izglasuje Hrvatski sabor.

Ministar je danas posjetio karlovačku Opću bolnicu, u kojoj su obnovljena dva bolnička odjela - Odjel kardiologije s koronarnom jedinicom i Odjel abdominalne kirurgije, u što je uloženo pet milijuna kuna.

Ravnatelj bolnice Nedjeljko Strikić rekao je da su na tim dvama odjelima postignuti najviši standardi te da tome treba težiti i na ostalim odjelima. Zajedno s ministrom Milinovićem najavio je da će sljedeće godine u novu bolničku opremu biti uloženo 4,1 milijun kuna, za što je HZZO već predvidio novac.

Ministar je prije obišao Opću bolnicu u Ogulinu, gdje se sastao s bolničkim vodstvom. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 16:44:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Filip
    16.11.2009. 17:20
    Čitajte najnoviji broj "Nexusa" gdje dovoljno govori čemu služi živa u cjepivu protiv svinjske gripe.WHO nije zdravstvena organizacija,već samo profitna i izrabljivačka po svim pogledima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh