« Fun
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HI TECH MY A**

Pet uređaja koji nam svakodnevno lažu

Sama činjenica da je nešto proizvod vrhunske tehnologije, to nipošto ne znači da je točan ili precizan. Pogledajte što vam sve govori neistinu iz dana u dan

Nažalost, ovaj nije jedan od njih :)
Nažalost, ovaj nije jedan od njih :) (www.mup.hr)
Više o

mjerni uređaji

,

gadgeti

,

pametni uređaji

Iako su nam različiti uređaji i gadgeti u većoj ili manjoj mjeri doista olakšali život, svako od nas ponekad se ipak malo previše oslanja na njih u obavljanju svakodnevnih zadataka. Možete li uopće zamisliti svijet bez daljinskih upravljača, mobitela, klimatiziranih automobila i svih ostalih čuda tehnike koji nas okružuju?

Bilo kako bilo, sama činjenica da je nešto proizvod vrhunske tehnologije, to nipošto ne znači da je točan ili precizan. Portal Cracked donosi listu uređaja i gadgeta koji nam redovito ne pokazuju istinite brojke i podatke, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

1. Pokazivač goriva


Na prvi se pogled čini kako nam malo toga kod pokazivača goriva može biti misterij. Stvar je doista jednostavna - kad se kazaljka nalazi na 100 ili F, spremnik goriva je pun, a kad se nalazi na 0 ili E, spremnik je prazan. Ovisno o tome gdje se između ta dva ekstrema trenutno nalazi kazaljka u vašem automobilu, toliko vam je još ostalo goriva. Jednostavno, zar ne?

Pa i ne baš. Naime, oni pažljiviji zasigurno su uočili jedan zanimljiv fenomen kad je kazaljka goriva u pitanju - prvih pedesetak kilometara kazaljka se gotovo i ne miče, dok nam se istovremeno čini da juri prema dnu kad ostane još malo goriva u spremniku. Iako biste mogli pomisliti da se ovdje radi isključivo o našem dojmu, tomu baš i nije tako.

Najvažniji razlog ovomu jest činjenica da je plovak kojim se mjeri razina goriva u spremniku sličan onomu iz vodokotlića na našem WC-u. Budući da je najčešće u obliku kuglice i pluta na površini, gorivo u rezervoaru se mora potrošiti do određene razine prije negoli plovak uopće registrira bilo kakvu potrošnju. Zbog istog razloga, samo obrnutom logikom, plovak potone na dno, iako u rezervoaru još uvijek ostane nešto goriva. 

                 

Ipak, s obzirom na rastuće cijene goriva, problem nepreciznog prikaza prepunog rezervoara imat ćete nažalost sve rjeđe i rjeđe.

2. Vaga


Okej, znamo da niste trebali nas da vam kažemo kako vas vaša kućna vaga vara kao da ste joj najgori neprijatelj, budući da je po svim zakonima fizike nemoguće da gladujete već pet dana, a niste izgubili ni desetinu kilograma.

Ipak, ako ćemo biti malo ozbiljniji, postoje mnoga mjesta gdje su mjerenja od iznimne važnosti, zbog čega činjenica da čak 20 posto vaga ne pokazuje točnu težinu neke stvari, kako je pokazalo istraživanje Sveučilišta North Carolina, poziva na zabrinutost. Vrlo slične rezultate dala je i jedna britanska studija, koja je ustvrdila kako je čak trećina vagi u britanskim bolnicama neprecizno, zbog čega je zabilježeno i više smrtnih slučajeva, gdje su ljudima dane prevelike doze radijacije, koje se inače određuju prema tjelesnoj težini.

S druge strane, čak i kad ne ubijaju ljude, neprecizne vage svakodnevno „kradu" milijune dolara, budući da postoji cijeli niz stvari i proizvoda, kako prehrambenih tako i neprehrambenih, čija se cijena određuje s obzirom na težinu.
Dobra vijest? Vage u većem broju slučajeva pogrešno pokazuju manje, negoli više od stvarne težine. To su doista vrlo dobre vijesti za sve one koji kupuju salamu i sir u trgovini, a nešto manje dobre onima koji su na rizogornim dijetama.

3. Brzinomjer


Još jedan od uređaja u automobilu na čije se podatke svakodnevno oslanjamo te istovremeno i jedan od najvažnijih, budući da nam omogućava da na vrijeme usporimo i prevarimo policijski radar i prilagodimo brzinu uvjetima na cesti.

Loša je vijest da vas brzinomjer u vašem automobilu vrlo vjerojatno laže. Dobra je vijest da u najvećem broju slučajeva pokazuje veću brzinu od one kojom doista vozite, zbog čega ćete imati manje problema sa zakonom.

Istraživanja su pokazala da prosječan automobilski brzinomjer pokazuje oko 12 posto veću brzinu od one stvarne, stoga ukoliko vozite 90 u zoni gdje je dopušteno 80 na sat, vrlo je vjerojatno da ste na gornjoj granici zakona (ne ulazeći u one silne izračune zakonske tolerancije i slične napredne tehnike).

Zanimljivo, isto je istraživanje pokazalo i da automobili jeftiniji od 15.000 eura imaju preciznije brzinomjere od onih luksuznih. Šteta što ovo nitko na vrijeme nije rekao Željku Kerumu.

4. Tlakomjer


Ovo je vjerojatno nešto što neće pretjerano uznemiriti naše mlađe čitatelje, ali svakako poziva na ozbiljnu zabrinutost. Naime, istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da čak 40 posto tlakomjera pokazuje rezultate s greškom od 4 do 10 mm Hg (milimetar živina stupca, jedinica kojom se mjeri tlak tjelesnih tekućina), a visokih 15 posto uređaja pokazivalo je rezultate s greškom od 10 ili više mm Hg.

Ono što također zabrinjava jest činjenica da su u istraživanje bili uključeni medicinski tlakomjeri kakvima nam liječnik mjeri tlak, a ne raznorazni kućni uređaji upitne kvalitete.

Ukoliko i sami spadate u rizičnu skupinu za visoki tlak, a vaš „rezultat" na pregledu padne u granično područje, zamolite doktora da vam ga izmjeri barem još jednom, kako biste smanjili šansu za pogrešku.

5. Mobitel


Mobiteli nam lažu u dvije stvari - jačina signala te indikator baterije. Ono što može biti utješna stvar jest, kad je postotak baterije u pitanju, mobiteli nam lažu za naše dobro.

Naime, mobiteli su napravljeni tako da gotovo nikad nisu 100% puni, budući da to oštećuje bateriju i smanjuje joj vijek trajanja (ovo vrijedi i za laptope). Zbog toga naš mobitel, čak i kad je na punjaču, uglavnom „sjedi" na 90% napunjenosti i čeka da ga isključimo s punjača. Mobitel će svejedno prikazivati kako je 100% pun, budući da bi prikazivanje pravog stanja samo zbunjivalo korisnike, kojima ne bi bilo jasno kako je moguće da se punio cijelu noć, a i dalje nije pun.
Osim indikatora baterije, naš nam mobitel laže i kad je jačina signala u pitanju. Prva i najčešća laž leži u činjenici da broj crtica često nema ama baš nikakve veze s jačinom signala, a to je potvrdilo i opsežno testiranje magazina PC World, gdje su mobiteli u svega 13 posto situacija prikazivali realnu jačinu signala brojem crtica.

Zašto je tomu tako? Prvi razlog je to da postoji samo jedan indikator kvalitete signala, a on se zove EC/I0. Crtice pokazuju koliko signala mobitel prima, ali EC/I0 pokazuje koliko je upotrebljiv takav signal. Razlog zašto se ta vrijednost ne pokazuje na mobitelu leži u tome da se taj broj neprestano i rapidno mijenja, što bi izluđivalo mnoge korisnike, zbog čega se od toga odustalo i odlučilo za crtice.

Drugi razlog leži u činjenici da je komunikacija mobitelom dvosmjerna - crtice nam pokazuju koliko signala primamo s najbližeg tornja, ali nam ništa ne govore o tome koliko toranj dobro prima signal našeg mobitela.

Ipak, neke stvari na mobitelu su potpuno istinite. Primjerice, činjenica da vam već dva tjedna nitko osim mame i banke nije poslao SMS poruku.

11.02.2012. 22:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    eh
    12.02.2012. 10:51
    Eh, uvijek mi je bila misteriozna ta kazaljka od benzina i brzina njenog iznenadnog opadanja - hvala na pojašnjenju, ovo je korsina informacija za vozačke živce :)
  2. avatar
    ja
    12.02.2012. 11:11
    Proizvodi koji NAM lazu.
  3. avatar
    Neki tamo
    15.02.2012. 10:36
    Inače svi europski auti koji su proizvedeni od negdje početka devedesetih (ili kraja osamdesetih, nemojte me držati za točne godine tu) su baždareni da pokazuju oko 10km/h manje.

    To je praksa koja je ustaljena čisto iz razumnih razloga - brzina ubija. Iz sličnih razloga su zato i prilagođena zakonska ograničenja brzine pa tako u zakonu imate da se u mjestima gdje je ograničenje brzine do 100km/h (npr. 50 ili 70) smije voziti 10km/h od dopuštene brzine, dok je za ograničenja iznad 100km/h to 10%.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh