« Fun
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ODGOJ DJECE

Pet stvari koje rade "dobri" roditelji, a pritom djeci unište život

Roditelji modernog doba skloni su odbacivanju savjeta svojih mama i baka kao zastarjelih, ali istovremeno u ime "naprednog" načina razmišljanja čine nevjerojatne stvari

Fotografija vijesti
Više o

odgoj djece

,

roditelji

,

roditelji i djeca

Čini li se i vama ponekad da je odgoj djeteta u 21. stoljeću postao iznimno toliko kompliciran da bi vam liječnik ginekolog nakon poroda trebao dati oveću knjigu s detaljnim uputama za navigiranje ovim pravim labirintom naputaka i pravila? Roditelji modernog doba skloni su odbacivanju savjeta svojih mama i baka, smatrajući ih zastarjelima i neprimjerenima „modernom" načinu razmišljanja. Nažalost, u velikom broju slučajeva ta je ista moderna teorija roditeljstva potpuno izgubila kompas u pokušaju da bude nova i drugačija. Portal Cracked donosi najgore stvari koje moderni roditelji rade u dobroj vjeri, a mi vam prenosimo najzanimljivije od njih.

1. Davanje „kreativnog" imena svom djetetu

Svaki roditelj bez iznimke smatra kako je upravo njegov klinac apsolutno najposebnije biće koje je ikad kročilo našim planetom, a mnogi imaju i neodoljivu potrebu da svima ostalima to neprestano pokazuju. U redu, ne morate baš svoje dijete nazvati Ivan, Ana ili Marko, ali pretjerana kreativnost pri odabiru imena puno je gora od nedostatka maštovitosti. Sjetite se svojih dana u osnovnoj školi i iskreno se zapitajte bi li vam bilo gore da ste jedan od dvanaest Ivana ili da ste jedini Muhlo, ne samo u školi, nego u poznatom svemiru? Oduprite se porivu da impresionirate prijatelje svojom dovitljivošću i nemojte dovoditi svoje dijete u situaciju da mu svakodnevni odlazak u školu zbog vaše „kreativnosti" djeluje kao najgora kazna.

2. Učenje klinaca da budu svoji

Brojni su stručnjaci skloni vjerovati da je upravo preblagi odgoj glavni krivac za mnoge negativne pojave u ponašanju djece s kojima se današnji roditelji svakodnevno susreću. Na kraju krajeva, mnogi od tih stručnjaka i sami su zadnjih nekoliko desetljeća savjetovali liberalni pristup, gdje se djecu treba učiti da razvijaju svoju osobnost u najrazličitijim smjerovima te u svemu izražavaju vlastitu individualnost. Nažalost, upravo je takav pristup „odgojio" cijele generacije razmaženih derišta koji smatraju da im po nekom prirodnom pravu pripadaju stvari za koje su se njihovi roditelji i djedovi morali dobrano naraditi. Brojna su istraživanja potvrdila da to dugoročno šteti djeci, a jedno od najpoznatijih je ono iz 2007. godine sa Sveučilišta Stanford, koje je pokazalo da djeca koju se neprestano hvali kasnije smatraju da su inteligencija i talent dovoljni da bez imalo truda postigneš ono što želiš.

3. Usađivanje straha od nepoznatih osoba

Prije negoli počnete bijesno škrgutati zubima na nas, rasčistimo jednu stvar. Kad je sigurnost naše djece u pitanju, opreza doista nikad dosta. Važno da vaše dijete bude sigurno i zaštićeno u mladoj i osjetljivoj dobi, dok još uvijek nije samo sposobno razlikovati potpuno dobro od zla. S druge strane, paranoja koja zadnjih godina vlada oko zaštite dobrobiti djece prešla je sve granice dobrog ukusa i zdrave pameti, a tome nimalo ne pomažu niti mediji, koji dolijevaju ulje na vatru ovom ponekad neracionalnom strahu. Štoviše, istraživanje provedeno na Sveučilištu u Durhamu pokazalo je kako djeca pretjerano preplašenih roditelja i sama postanu takva, a imaju i veliku šansu da se razviju u bojažljive, mrzovoljne i nedruštvene osobe. Djeci svakako treba usaditi naviku da budu iznimno oprezna kad je interakcija s nepoznatim ljudima u pitanju, ali to nipošto ne znači da trebaju pobjeći glavom bez obzira kad im se bilo tko obrati, čak i u potpuno bezopasnim situacijama.

4. Maltretiranje aktivnostima

Pravilna i raznovrsna prehrana te redovita fizička aktivnost važan su preduvjet za dobro zdravlje, posebice kod djece koja neprestano rastu i razvijaju se. Uključivanje u različite sportove dobar je način da svom djetetu usadite zdrave navike, a istovremeno mu omogućite da stekne puno prijatelja i nauči mnoge važne životne lekcije kroz pobjede i poraze. S druge strane, neki roditelji apsolutno pretjeruju u želji da njihovo dijete razvije širok spektar znanja i interesa, ne pitajući se pritom uopće što njihovo dijete zapravo želi. Samo zbog toga što vi smatrate da mali ima potencijala da bude sjajan nogometaš, ne znači da je u redu da ga tjerate svaki dan prije škole na dvosatni trening. I ne, činjenica da ste mu roditelj ne znači nužno da bolje od njega znate što voli.

5. Prerano slanje u školu

Svaki roditelj sanja o tome da će upravo njegovo dijete postati novi veliki genij i svojim izumom učiniti svijet boljim mjestom. Upravo je sve raniji početak školovanja zadnjih desetljeća u zapadnim zemljama postao pravi trend, a vrijeme kad djeca počinju učiti slova i brojke odavno više nije sedam godina, kad krenu u prvi razred osnovne škole. Iako vam se možda čini da je to pozitivna stvar, znanstvena su istraživanja pokazala kako prerano kretanje u školu može imati dalekosežne negativne posljedice. Jedna je britanska studija pokazala da djeca koja u školu (ili neki njen oblik) kreću mlađa od šest godina imaju dvostruko veću šansu da kasnije odustanu od fakulteta. Klinci koji prerano krenu u školu sklonija su i razvijanju brojnih psiholoških poremećaja, poput tjeskobe i napada panike, a imaju i problema sa samopouzdanjem. Pustite djecu da budu djeca, škola i dobro obrazovanje nigdje neće pobjeći.

 

13.11.2011. 18:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Gabrijel
    14.11.2011. 01:42
    Nekad je bilo nepristojno ne odgovoriti starijoj osobi na pitanje. Sada kad klince ispred škole pitaš nešto, gledaju te prestravljeno. a pitaš ih na primjer je li zvonilo za kraj petog sata i još izgledaš prosječno i pitomo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh