« Fun
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
POUČAK O RODAMA

Pet smiješnih zabluda o seksu u koje svi vjerujemo

Vjerojatno ne postoji osoba koja za sebe misli da o ovim stvarima ne zna dovoljno. Dopustite nam da vas razuvjerimo

Fotografija vijesti
Više o

biseksualnost

,

seksualne navike

,

muškarci i žene

,

seks za jednu noć

,

seks zablude

,

seks zanimljivosti

Koliko toga znate o seksu? Vjerujemo da većina vas neće odgovoriti „malo" ili „ništa", budući da svatko smatra kako je barem donekle stručan kad su ove stvari u pitanju. Čak i ako nemate iskustva u seksu iz prve ruke, zasigurno imate određeni pojam kako stvari „funkcioniraju" na temelju priča, filmova i drugih anegdota koje ste vidjeli ili čuli tijekom godina. Ipak, pravi bi odgovor mogao biti puno bliže onomu da ne znate ništa negoli biste mogli pomisliti na prvu. Magazin Cracked sastavio je listu pet najčešćih zabluda o seksu, a mi vam ju prenosimo u cijelosti. Pa krenimo.

1. Začeće se događa odmah po snošaju, ili se uopće ne dogodi


Mudrost koju smo naučili iz ama baš svake sapunice koja je okupirala naše male ekrane u zadnjih 20 godina jest to da, nakon što Jose Andres i Esmeralda obave svoje, trudnoća se „dogodi" odmah po intimnom činu ili se uopće ne dogodi. Situacije da je Hernando pravi otac, a ne Jose, ostavljamo ipak po strani ovaj put.

Medicinska je istina ipak malo drukčija. Iako se često misli kako su rodnica i maternica vrlo neprijateljsko okruženje za spermije (od ovoga bi se vjerojatno dalo izvući puno dodatnih zaključaka o muško-ženskim odnosima, ali ćemo ih ipak preskočiti), činjenica jest da su ti mali gadovi puno otporniji i dugovječniji nego što im ponekad dajemo za pravo, zbog čega mogu preživjeti i nekoliko dana nakon ejakulacije te oploditi jajnu stanicu. Kad smo već kod toga, jeste li primijetili kako ekipi u sapunicama sve tamo do unazad nekoliko godina nije palo na pamet da postoji nešto što se zove utvrđivanje očinstva DNK testom?

2. Muškarci preferiraju neobavezujući seks, dok žene više vole onaj u vezi


Popularnu (američku) kulturu bilo bi gotovo nemoguće zamisliti bez svih tih silnih muških macho likova koji su proputovali svijetom ili oplovili galaksiju svojim vozilima i svemirskim brodovima, a pritom „degustirali" sve ono najbolje od ženskog roda što im Zemlja ili svemir mogu dati. Naravno, čim bi naivne žene potegle pitanje nekakve dublje povezanosti, zbrisali bi iz njihovih kreveta i života brzinom munje.

Ovom klišeju nije pomogla ni studija provedena 1989. godine koja je pokazala kako su muškarci puno skloniji prihvatiti poziv na neobavezni seks nego što je to slučaj sa ženama. Ono što su autori studije „zaboravili" napomenuti jest činjenica da je istraživanje provedeno na brucošima te da vjerojatno ne postoji napaljenija skupina u društvu od mladih i „neiživljenih" 18-godišnjaka, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Zbog toga nas nimalo ne čudi da je odgovor većine frajera na pitanje „Jesi li za neobavezujući seks s ovom prekrasnom sisatom kolegicom?" bio potvrdan.

S druge strane, studija provedena dvadeset godina kasnije na Sveučilištu Michigan pokazala je ipak malo drukčije rezultate. Naime, njeni su autori zaključili kako žene nisu ništa manje sklone neobaveznom seksu, ukoliko se on događa u situaciji gdje se osjećaju sigurnima i s partnerom kojeg smatraju kompatibilnim. Zanimljivo, pokazalo se i kako je postotak žena koje uspijevaju postići orgazam u takvim situacijama znatno niži od onoga kod seksa u ljubavnim vezama. Sve to u konačnici pridonosi tomu da neobavezujući seks naprosto nije toliko privlačan ženskom rodu.

3. Faks je vrijeme kad žene eksperimentiraju s istim spolom


Znate već tu priču. Milo i nevino djevojče besprijekorno zakopčane debele sive veste dolazi sa seoskog imanja u veliki grad i preko noći se iz maminog nevinašca pretvara u partijanericu kojoj ni istraživanje drugih ženskih tijela nije nimalo strano. Ukoliko mislite da je ovo potpuna besmislica, znajte da čak i Wikipedija ima stranicu posvećenu ovom fenomenu, a gdje ima dima, ima i vatre.

Ipak, stvari u pravom životu nisu baš tako bajne. Ili crne, ovisno o tome kako gledate na to. Naime, studija provedena u SAD-u pokazala je kako su žene s diplomom zapravo puno manje sklone lezbijskim „izletima" negoli je to slučaj s onima koje još nisu završile srednju školu.

„Ali kolega prvog susjeda mog rođaka u četvrtom koljenu koji je studirao 12 godina pričao mi je kako je vidio dvije cure jednom prilikom iz svog studentskog doma kako se ljube, što imate reći na to?", zasigurno se pitate. Stručnjaci tvrde da ovakva lezbijska iskustva uglavnom nemaju veze s bilo kakvim ljubavnim osjećajima prema istom spolu, već da se u velikoj većini situacija radi isključivo o potrebi mladih djevojaka tek puštenih s roditeljskog lanca da pokažu srednji prst patrijarhatu koji ih je godinama ugnjetavao. Ili tako nešto. Mi nećemo pustiti da nam to pokvari maštariju.

4. Muškarci i žene dostižu seksualni vrhunac u različito vrijeme


Vjerujemo da ne postoji osoba koja nije čula barem jednu verziju ovog mita, koji otprilike tvrdi kako su muškarci najpotentniji u svojim ranim dvadesetima, a žene u srednjim tridesetima. Nažalost, ili nasreću, ovo nema veze sa znanošću.

Ako je vjerovati znanstvenicima, hormoni nemaju nikakvog presudnog utjecaja na nečiji seksualni vrhunac, niti je libido nešto što možete tresti poput limenke pića dok ne dostigne kritičnu točku eksplozije. Seksualni je vrhunac vrlo individualna stvar, a ključne stvari koje ga odrađuju su odnos prema seksu i razina iskustva.

Upravo je to razlog zbog kojeg mnogi frajeri, navučeni na internetsku pornografiju, imaju pravih problema kad se treba prebaciti na seks s pravom i živom ženskom osobom. S druge strane, ženski je libido puno ranjiviji na društveni pritisak, čemu srednjoškolska drama zasigurno ne pomaže. Upravo je to ključni razlog da žene s godinama postaju seksualno samopouzdanije, zadovoljnije i, ako se stvari tako poklope, zadovoljenije.

5. Seks sve prodaje


Nije nikakva tajna da malo stvari može zaokupiti pažnju prosječne osobe 21. stoljeća poput seksa. Ne morate biti nikakav marketinški guru da shvatite kako smo svakodnevno bombardirani što direktnim, što subliminalnim seksualnim porukama.

Ipak, znanstvenici su odlučili i ovdje pokvariti svima zabavu iznoseći činjenice. Naime, seks je odličan način da nekoga „natjerate" da obrati na vas pažnju, ali istovremeno nije dobar način da kupac poveže vas proizvod sa seksualnom porukom. Istraživanja su pokazala da manje od 10 posto muškaraca uspijeva zapamtiti o kojem se proizvodu ili brendu radilo u nekoj seksualno eksplicitnoj reklami.

Stručnjaci to objašnajvaju činjenicom da seks „povampiri" naše mozgove, čineći ih neosjetljivima na bilo što drugo osim onog seksualnog prizora kojeg u tom trenutku gledaju. U prilog ovoj tvrdnji idu i statistike o prodaju visoko seksualiziranih igara, kao i onih koje je sponzorirao Playboy, koje su gotovo bez iznimke bile podbačaji i razočarenja. Isto je pokazala i studija Sveučilišta Californija, koja je proučavala kampanje 900 filmova u zadnjih 10 godina i nije uspjela naći niti jedan jedini primjer gdje je seksualizirana kampanja pomogla boljoj prodaji.

Ne znamo za vas, ali nama su grudi Halle Berry svakako bile odličan poticaj da više puta pogledamo onu filmsku katastrofu, poznatiju pod imenom Operacija Swordfish.

Pametnomu dosta.

08.02.2012. 10:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh