« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Pet ključnih stvari za zdrav mozak

Pazite na mozak
Pazite na mozak (Shutterstock)
Više o

demencija

,

mozak

,

zdrav mozak

Mozak treba vježbati baš kao i ostatak tijela, a nije loše shvatiti ga kao mišić - ako nema dovoljno potrebnih nutrijenata i vježbe, zakržljat će vam... i onda ćete imati problema s demencijom.

U sveobuhvatnoj analizi rizičnih faktora koji stoje iza demencije znanstvenici su ukazali na njih devet koji su od posebnog značenja. Ti čimbenici uključuju prestanak daljnjeg obrazovanja nakon 15. godine, problem visokog krvnog tlaka, pretilost i gubitak sluha u srednjoj životnoj dobi, kao i pušenje, depresiju, fizičku neaktivnost, društvenu izolaciju i dijabetes u kasnijoj životnoj dobi.

Stručnjaci smatraju da bi se eliminacijom svih ovih čimbenika mogao eliminirati jedan od tri slučaja demencije u svijetu. 

'Iako se demencija dijagnosticira u kasnijem životu, promjene na mozgu počinju se odvijati godinama ranije', kaže Gill Livingston, profesor s College Universityja u Londonu i jedan od 24 međunarodna stručnjaka koja je medicinski časopis Lancet angažirao na provedbi analize. 

Uz to, izostanak potpunog srednjeg obrazovanja u vrijeme mladosti može ljude učiniti manje otpornima na gubitak kognitivnih funkcija u starijoj dobi, navode stručnjaci, dok očuvanje sluha pomaže ljudima da bolje i bogatije doživljavaju svijet oko sebe, gradeći istodobno kognitivne sposobnosti.

Također, prestanak pušenja smanjuje izloženost neurotoksinima i poboljšava zdravlje srca koje utječe na zdravlje mozga, ističu stručnjaci. 

Uglavnom, pet faktora koji najviše utječu na zdravlje mozga su:

Nepušenje - nikotin će vam suziti krvne žile u mozgu, što znači da će mozak imati problema s opskrbom nutrijentima i kisikom nužnim za dobar rad.

Nova znanja - cjeloživotno učenje ne bi trebalo olako shvatiti, potrudite se svakoga dana doći do novih informacija i raditi na tome da vam mozak bude aktivan

Problemi sa sluhom - pripazite da ne oštetite sluh, auditivne informacije izuzetno su važne za mozak

Problemi s usamljenošću - družite se, razgovarajte i smijte se s prijateljima, ostat ćete aktivni i zdravi puno duže od usamljenih.

Zdrava prehrana - hrana koja je potrebna mozgu (kao npr. omega-3 masne kiseline) nužno mora biti na vašem jelovniku.

23.07.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh