« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ZIJEV

Pet glavnih tipova dosade

Nije baš svaka dosada ista, tvrde psiholozi već duže vrijeme, a sad su dodali još jedan tip dosade kako bi broj mogućnosti proširili na pet

Dosada ima raznih
Dosada ima raznih (Shutterstock)
Više o

dosada

,

tipovi dosade

,

indiferentna

,

prilagođena

,

uznemirujuća

,

izluđujuća

,

apatična

Dosada je česta pojava u ovom užurbanom svijetu, jer u trenucima kad nas ništa ne stimulira, iznenada osjećamo neku prazninu koju jednostavno ne znamo ispuniti i kažemo da nam je dosadno. Znanstvenici su do sada identificirali pet različitih tipova dosade, emocionalnog stanja u kojem osjećete nedostatak interesa i nemate koncentracije na ono što trenutno radite.

Indiferentna dosada opisuje se kao stanje umora, povlačenja u sebe i bezvoljnosti koje nema negativnih osjećaja. Ovaj relativno bezopasan oblik manifestira se posvemašnjom lijenošću i nezainteresiranošću za svijet oko sebe.

Prilagođena dosada sadržava i sanjarsko razmišljanje te želju da se taj trenutni osjećaj dosade promijeni. Psiholozi ovu vrstu dosade kategoriziraju kao blago neugodno emocionalno stanje. 

Uznemirujuća dosada ima komponentu blage tjeskobe i psihičkog nemira u kojem pojedinac aktivno traži način izvlačenja iz tog stanja.

Izluđujuća dosada motivira ljude da što prije nađu izlaz iz nje i pronađu nešto što će raditi, a pritom se ljute ili nerijetko pucaju i proizvode snažne negativne osjećaje.

Za kraj, tu je apatična dosada u kojoj osoba ne može podnijetu svoju situaciju, ali nema hrabrosti da je promijeni, tako da se uz monotoniju javljaju i tuga i bespomoćnost.

21.11.2013. 16:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh