« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PATE NASIROMAŠNIJI

Pesticid koji se koristi u proizvodnji pamuka ubija stanovnike siromašnih zemalja

Najveći proizvođači pamuka koriste endosulfan koji ubija odmah ili uzrokuje strašna tjelesna oštećenja

(MWN London)
Više o

pamuk

,

čekanje u redu

,

nemir

Pesticid endosulfan koristi se u proizvodnji pamuka u cijelom svijetu - koristi ga devet od deset najvećih svjetskih proizvođača pamuka. No, taj pesticid je smrtonosan, a ako već ne ubije, zadržava se u tijelu i uzrokuje strašna oštećenja.

Nažalost, mnogi nemaju šanse izbjeći taj pesticid jer se on masovno koristi u proizvodnji pamuka, iako uzrokuje smrt i druge strašne posljedice, kao što je manjak prstiju na rukama, veličinu glave dvostruko veću od uobičajene i mnogobrojna druga oštećenja.

''Endosulfan ubija odmah, a kad ne ubije, zadržava se u vašem tijelu'', objašnjava Juliette Lewis, direktorica Zaklade za ekološku pravdu (Environmental Justice Foundation). ''No poljoprivrednici u zemljama u razvoju ne koriste ih samo za pamuk, već i u proizvodnji kave i drugih prehrambenih proizvoda. Siromašni seljaci pogotovo ne vide drugi izbor jer si ne mogu priuštiti da im propadnu usjevi'', kaže Lewis.

Rezultat toga je da seljaci nastavljaju koristiti endosulfan u pamuku, riži, soji, povrću i čaju, iako su oni - ili barem njihove vlade - svjesni ekstremnih opasnosti po ljudsko zdravlje. Svake godine ovaj pesticid oduzme oko 20.000 života, a još tri milijuna ljudi je njime zaraženo.

''Problem je u tome što je jeftin i odmah dostupan'', kaže dr. David Santillo, mikrobiolog sa Sveučilišta u Exeteru. ''Iako postoje alternative, zemljama poput Indije i Kine vrlo ga je teško zamijeniti.''

Prošle je godine Kina izvezla endosulfan u 30 zemalja, uključujući i Brazil. 62 zemlje, uključujući Europsku uniju, zabranile su upotrebu endosulfana. Ipak, otkriven je u uvoznoj hrani i odjeći.

''Endosulfan je toliko raširen da, osim ako na vašoj odjeći piše da je proizvedena organski, možete pretpostaviti da sadrži endosulfan'', kaže Juliette Lewis. Zemlje koje su zabranile endosulfan sada pozivaju na njegovo globalno uklanjanje.

Stoga, sljedeći put kad ćete kupovati pamučnu odjeću, sjetite se ove priče i toga da se zbog pamuka siromašna djeca diljem svijeta rađaju s brojnim oštećenjima i fizičkim manama, a sve bi se to lako moglo spriječiti.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
29.04.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh