« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SVE MANJE NADE

Pesimizam zavladao Bosnom i Hercegovinom

Gotovo trećina građana Bosne i Hercegovine očekuje da će 2011. godina biti gora nego prethodna, a tek njih 22 posto nada se boljemu

Gotovo 30 posto ispitanika u prosincu je izjavilo kako se osjeća
Gotovo 30 posto ispitanika u prosincu je izjavilo kako se osjeća "očajno" (Shutterstock)
Više o

nezaposlenost

,

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

pesimizam

,

očekivanja

Pokazalo je to istraživanje koje je za potrebe Gallup Internationala u prosincu prošle godine provela organizacija Mareco Index Bosnia, prenosi Hina. Kako navode banjalučke "Nezavisne novine", istraživanje rađeno po Gallupovoj metodologiji upozorava kako je u BiH sve manje nade jer je od 2006. godine pesimizam ispitanika sve izraženiji.

Te je godine nadu u bolju budućnost iskazivalo 45 posto ispitanika, da bi u prosincu 2010. ta brojka bila prepolovljena. Odgovarajući na pitanje koliko im je sigurno radno mjesto, 51 posto ispitanika odgovorilo je kako je uvjereno da će zadržati postojeći posao dok ih 44 posto strahuje od gubitka radnog mjesta.

Gotovo 30 posto ispitanika u prosincu je izjavilo kako se osjeća "očajno", no iz Mareco Index Bosnia ističu kako to i nije tako loš rezultat s obzirom da se 2009. godine očajnima osjećalo čak 47 posto ispitanika. Najmanje očajnih, njih tek devet posto, bilo je neposredno po okončanju rata u BiH 1996. godine.

06.01.2011. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh