« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
OLOVO IZ BATERIJA

Masovno trovanje djece u Kini

Više od 200 kineske djece otrovalo se olovom iz dviju tvornica baterija koje se nalaze preblizu njihovim domovima u istočnome dijelu zemlje

Vlasti su zatvorile obje tvornice baterija čija se uprava smatra odgovornom
Vlasti su zatvorile obje tvornice baterija čija se uprava smatra odgovornom (Getty Images)
Više o

djeca

,

Kina

,

trovanje olovom

,

tvornice baterija

Nakon testiranja obavljenih prošli mjesec ustanovljeno je da troje djece iz mjesta Gaohe u pokrajini Anhui ima povišenu razinu olova u krvi, a potom je obavljena kontrola krvi kod još 280 djece te se pokazalo da ih je otrovano još 200, izvijestila je agencija Xinhua.

Vlasti su zatvorile obje tvornice baterija čija se uprava smatra odgovornom za trovanje djece. Domove stanovnika Gaohe od tvornice dijeli samo uski puteljak, što je u suprotnosti sa smjernicama o zaštiti okoliša, prenosi Hina.

Xinhua prenosi kako je među otrovanom djecom i beba stara samo nekoliko mjeseci. Trovanje olovom vrlo se teško otkriva, a posljedica je kontinuiranog izlaganja malim količinama olova. Može oštetiti razne dijelove tijela, osobito živčani sustav i reproduktivne organe te bubrege, a može prouzročiti i visoki krvni pritisak i anemiju. Osobito je štetno pri razvoju djece. Kinesko ministarstvo okoliša zatražilo je hitne mjere sanacije tvornica.

06.01.2011. 13:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh